Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондон все още обмисля дали да въведе ваксинационни сертификати

Борис Джонсън на пресконференцията в Лондон
Снимка: Ройтерс

Британското правителство обмисля дали да въведе ваксинационни сертификати или паспорти в рамките на плановете да се облекчи локдауна в страната и на фона на все повече предположения, че такива ще бъдат необходими за пътуване в чужбина.

Една от изненадите на специалната пресконференция, която даде премиерът Борис Джонсън след като обяви неговата „пътна карта“ за излизане от локдауна, бе, че той не отхвърли идеята за имунизационни сертификати или паспорти. Само преди дни той и министърът, който отговаря за масовото ваксиниране, Недим Захауи бяха категорични, че това не може да стане, защото ще бъде форма на дискриминация към онези, които не искат по някаква причина да се ваксинират при положение, че ваксинирането не е задължително. Но въпросът с този вид документи сега излиза съвсем осезателно наяве.

В момента всеки, който бъде инжектиран с доза от „Пфайзер/Бионтех“ или „АстраЗенека/Оксфорд“ - двете ваксини, налични в момента на Острова в очакване на пратки и от „Модерна“ по-късно – получава ваксинационна карта и данните автоматично попадат в медицинската му история. Обсъжда се дали да не бъде направена добавка към съществуващата апликация на националното здравеопазване, което ще позволи на хората, използвайки телефона си да доказват, че са били ваксинирани или че са имали отрицателна проба.

Издаването на ваксинационен или имунизационен паспорт на теория ще позволява на посещаващите барове или стадиони, например, да удостоверяват, че те са ваксинирани. Това може да помогне на споменатите барове или стадиони да се чувстват по-сигурни за гарантирането на безопасността в тях по отношение на Covid-19.

Правителството на практика вече поиска да бъде направено проучване дали тези паспорти ще помогнат за възстановяването на икономиката. Проучването, разбира се, ще трябва да обхване редица чувствителни въпроси като нахлуването в личното пространство на индивидите и етническата и расовата страна на проблема.

Пак да припомня, че Борис Джонсън и Недим Захауи заявиха миналата седмица, че такъв документ ще бъде дискриминация към нежелаещите да се ваксинират.


Напрежение обаче вече се създава, защото има и компании, които оповестиха, че ще искат служителите им да бъдат ваксинирани и не поемат ангажимент към онези, които не се съобразят с изискването. Министърът на правосъдието Робърт Бъкланд каза, че искането новопостъпващи да бъдат ваксинирани може на теория да стане задължително, ако то е вписано в договора им. Бъкланд обаче лично не вярва да се стигне до такива ситуации, а освен това, както твърдят юристи в областта на трудовата заетост, това е и противозаконно, именно защото е форма на дискриминация.

Време до вземането на решение има доста, тъй като не се очаква препоръките и анализите по въпроса да са готови преди заключителната четвърта фаза на облекчаването на локдауна, която би трябвало да започне на 21 юни. Що се отнася до пътуванията в чужбина, като че ли нещата изглеждат по-опростени, защото в случай, че отделни страни се споразумеят по този начин да облекчат трафика помежду им, такива паспорти могат да бъдат въведени. Британските медии припомнят, че подобно нещо има и сега, тъй като има държави, които задължително изискват посетителят да бъде ваксиниран против „жълта треска“ например, за да може да бъде допуснат в страната.

Чуйте репортажа на Веселин Паунов в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени