Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поне четири нови язовира ще бъдат изградени у нас през следващите 10 години

Снимка: Пресслужба на МС

Тази събота започва изграждането на три нови кладенеца в село Брестовица, община Родопи, с което ще се реши проблемът с водата на хората в региона, каза премиерът Бойко Борисов.

Той посети новостроящия се язовир „Луда Яна“ до Панагюрище. От 30 години общината се захранва с вода от сондажни кладенци в Злокучене и 42-километров силно амортизиран водопровод.

„Близо 60 милиона лева е инвестицията в съоръжението. Строим и огромна пречиствателна станция, за да може населението да е спокойно“, заяви Бойко Борисов по време на инспекцията.

Водоизточникът е от изключително значение за Панагюрище и околните населени места. Общият обем на язовира ще бъде 20 млн. куб. м, а стената му ще е висока около 50 м. Покрай него се изгражда модерна пречиствателна станция за питейни води, довеждащи водопроводи и други съпътстващи съоръжения. В рамките на изпълнението на обекта се извършват и археологически проучвания.

„Строителството на язовира е много важно, защото досега общината се захранваше със сондажни кладенци. Той ще снабдява с питейна вода близо 50 000 жители на Панагюрище и на община Лесичово“, съобщи кметът на Панагюрище Никола Белишки.

През следващите 10 години предстои в страната да бъдат построени четири язовира, за да се гарантира качество и количество на питейната вода за хората в районите, в които се очертава намаляване на дебита от съществуващите водоизточници - “Нейковци” край Трявна, “Мокра Бяла” край Севлиево, Кюстендил и др. Това обяви заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков:

"Този е вторият, споменах. Имаме готов проект за язовир "Нейковци" до Трявна, тема ни е язовир за Кюстендил, язовир "Мокра Бяла" го отваряме на дневен ред за водоснабдяването на Севлиево. Поне 4-5 язовира в следващите 7-8 години в районите, където имаме наистина огромни проблеми с подпочвените води", обясни Нанков.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна