Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Бъдеще за туризма“: Гаранционен фонд за стабилност на бранша и спокойствие на клиентите

Снимка: БТА

Туроператори от обединение „Бъдеще за туризма“ настояват за създаването на гаранционен фонд, чиято цел е да защитава потребителите в случай на неплатежоспособност на туроператора при форсмажорни обстоятелства. След 13 март фирмите ще трябва да започнат да се разплащат с клиентите си за неосъществените пътувания заради пандемията, но отпусканата държавна помощ за туроператорите според тях няма да е достатъчна за това. Те посочват, че затрудненията произтичат от факта, че през последната година дейността им на практика е спряна и оборотите им са почти нулеви. 

Малко над 19 млн. лева са необходими за възстановяване средства на клиенти, а почти 14 млн. лева не достигат. Проучване, направено от „Бъдеще за туризма“ сред 102 фирми показва, че 60% от тях посочват, че 4% върху оборота за 2019 г., които се отпускат като държавна помощ, няма да са достатъчни, за да се покрият задълженията към клиентите. Създаването на гаранционен фонд ще създаде стабилност на бранша и спокойствие на клиентите в бъдеще, посочи Павлина Илиева – председател на организацията. 

България е с най-ниски разходи сред страните от Европейския съюз за антикризисни мерки като дял от брутния вътрешен продукт на страната, посочват от организацията. 

Затова, че България не е транспонирала напълно европейската директива 2302 за груповите пътувания подлежи на санкция, припомня Димитър Балтов от обединението. Според него глобата ще бъде неколкократно по-голяма от сумата, нужна за създаването на гаранционен фонд. 

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна