Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екатерина Кирилова:

Успешен лидер може да бъде само този, който е намерил баланс в живота си

Екатерина Кирилова
Снимка: Евгений Милов/bTV
Дръзки, силни, решителни, креативни. Всеки ден те са генератор на промяна – търсят нови пътища, преобръщат и развиват цели сектори, за да отворят нови възможности.

За силата на мотивацията и пътят на успелите жени в бизнеса  разказва Екатерина Кирилова - член на УС и директор "Продажби" в УниКредит Булбанк, лидер на организацията на Лидерската академия на Съвета на жените в бизнеса и адвокат Габриела Велинова, председател на Алумни клуба на Лидерската академия към Съвета на жените в бизнеса в България.

“За да бъде успешен бизнес лидер, независимо дали е мъж или жена, от всеки се изискват много качества", коментира адвокат Габриела Велинова. Според нея е добре човек да има винаги резервен план, в случай, че нещата не се развият както сме очаквали.

Според дългогодишния ѝ опит в управлението на проблемни вземания много често я среща с млади хора, които имат желание да правят собствен бизнес, но не са подготвени за това преживяване икономически и емоционално за това преживяване и това, което им предстои. Затова, според нея, е важно да бъде застъпено обучението в сферата на предприемачеството и менторството на хората, които искат да се развиват в тази сфера, допълва Габриела Велинова.Габриела Велинова
Успешният лидер, трябва да може да се справи във всяка една ситуация - било то пандемична, било то стандартна ситуация. Безспорно цялата година беше трудна и изискваше гъвкавост от наша страна. Мога да кажа за себе си, при мен екипите са разделени на две и едната част са на първа линия и ежедневно се срещат с клиенти. Друга част са в централата и там можем да постигнем гъвкавост от гледна точка на присъствие в офиса.

За мен, като лидер, най-важно беше да запазим спокойствието и живота на хората. Това беше на първо място, коментира Екатерина Кирилова.
В такава ситуация е важно да се проявява емпатия, а жените по природа я имат. Чувствайки подкрепа, хората могат да дадат максимума от себе си и разбира се, дори в трудни ситуации лидерът не бива да губи предприемаческия си дух.

Според нея страната ни е едно от местата в Европа, където има равнопоставеност на половете в бизнес лидерството. В други Източноевропейски страни жените на лидерски постове са по-малко, защото предпочитат да се фокусират върху семейния живот, което е също вид развитие.

“За мен, един успешен лидер е само този, който е намерил баланса в живота си”, допълва тя.  Само когато е балансиран личният и професионалният живот може да говорим за доказани лидери. В страната ни, в банковия сектор, това е доказано - много от лидерите са дами

В правния свят също няма превес един или друг пол. В това поле на изява, водещи са личностните качества като амбиция, мотивация, добра подготовка, допълва Габриела Велинова. 

Чуйте целия разговор на Катя Василева в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна