Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки животински видове бедстват в необичайния студ в южните щати на САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Докато много хора в южните щати на САЩ подслоняват съседи, останали без отопление или вода през февруарския студ, Кейт Ръгрогън прибира измръзнали прилепи, предаде БТА като цитира Асошиейтед прес.

Гладуващи и дезориентирани, прилепите падат на снега заради необичайните за района ниски температури. Вдигат ги жалостиви хора и ги отнасят в приюти.

Прилепите са сред многото животни, пострадали от студа в американския юг. Много видове мигрират там заради обикновено мекото време.

Седмици, дори месеци ще са необходими, за да бъдат оценени щетите, но мъртви червеношийки се виждат по тротоарите и в дворовете на къщите, а алигаторите в резерват в Оклахома бяха заснети да подават муцуни през леда.

Има опасения, че рибата не може да издържи на студа в Арканзас и Луизиана. В Тексас антилопи и сърни също са застрашени.

По крайбрежието на Мексиканския залив могат да пострадат пеперудите монарх и растенията, с които те се хранят.

Морски костенурки, зашеметени от студените води, още са прибрани на топло в конгресен център на о-в Южен Падре. Бяха намерени повече от 10 600 от тях и властите само предполагат колко може да са загинали.

Американските жерави обаче се справиха с предизвикателството. Около 500 от тях прекарват зимата в резерват в Арканзас, преди да се върнат в Канада за размножителния период. Рейнджъри са ги видели да ядат на воля изхвърлените от водата премръзнали риби.

В дългосрочен план най-големите опасения са за прилепите и птиците. Те нямат и енергийни резерви, защото обикновено храната в южните щати е изобилна. В бурята много от тях бързо са ги изчерпали и са умрели от изтощение.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна