Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

К. Димитрова: Профилите на „тролове“ трудно могат да бъдат различени, това е цяла индустрия

Снимка: pixabay.com

"Очаквам партиите да поемат публичен ангажимент да не използват по време на кампанията платени или провокирани коментатори в социалните медии, защото това е неетична и вредна практика", коментира в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Камелия Димитрова, председател на Българската асоциация на пиар агенциите във връзка с призива на няколко комуникационни агенции към партиите да не използват т. нар. "тролове" в предизборната кампания.

"За „тролове“ и използването им в предизборна кампания говорим в последните 10 години, те се използват непрекъснато, включително и компании ги използват, за да налагат мнения и тези в публичното пространство", посочи Димитрова.

"Ние забелязваме, че това се случва в дигиталната среда, но не знаем колко са „фабриките за тролове“. Вече се правят и много професионално тези профили на „тролове“ и трудно могат да бъдат различени, но това е цяла индустрия, в която се влагат пари и трудно се разграничават фалшивите профили.

Не можем обаче да очакваме от хората да докладват за това. Основната отговорност за това е на политическите сили, които си позволяват за манипулират общественото мнение. Особено когато се изкривява вотът, това е заплаха за демокрацията", коментира още Камелия Димитрова.

Тя отбеляза, че вече имат етична комисия към агенцията, която ще работи по различни казуси за връзките между агенция и клиент, като ще се разглеждат и съмнения за използване на „тролове“.

Още по темата чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна