Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикалното наследство на композиторите Стефан Диомов и Кирил Дончев

Снимка: pixabay

Композиторът Стефан Диомов написа книгата "Белите и черни клавиши на моя живот". Стефан Диомов е роден на 16 февруари 1945 г. в град Бургас.

"Така я озаглавих, защото смятам, че това е моя живот - на приливи и отливи, на успехи и на не съвсем удачни решения, които съм взимал - кога с положителен знак, кога с отрицателен и затова, използвайки тази метафора, сложих това име. Мисля, че не сбърках, защото хората го харесват - "Белите и черни клавиши на моя живот" е всичко, което съм изживял, не всичко е съвсем черно, не всичко е съвсем бяло, има и много междинни сиви цветове, но всичко това е моя живот, с който бих могъл да кажа, че се гордея", каза в предаването "Нощен хоризонт" Стефан Диомов, който преодоля заразата от вируса Covid-19.

Защо песента е най-добрия начин за изразяване?

"Понякога е толкова кратка една песен, то е като фотоснимка - уж един кадър, а пък ти говори за хиляди неща, много често успешната песен е нещо подобно - уж малка, уж невзрачна, а е в състояние да промени настроението ти и да затананикаш, да забравиш проблемите си".

Стефан Диомов е ръководител на групите „Тоника”, „Тоника СВ”, „Магистрали”, „Горещ пясък”, „Фамилия Тоника”, „Петте сезона”. Написал е десетки шлагерни песни, някои от които добиват широка популярност. Автор е на театрална и филмова музика, на много известни детски и коледни песни. Дългогодишен музикален директор на фестивала „Бургас и морето”. Наричат го ласкаво „Татко Диомов”.

"Тоника" е моята съдба. "Тоника" е знакът, който беляза целият ми живот и когато кръстихме състава през далечната 1968 година на миналия век и през ум не ми мина, че този знак ще бъде толкова дълготраен. И до ден днешен като чуя "Тоника", подскачам, защото не става всеки ден такъв състав. "Тоника" беше традиция, шанс да попадна на точните хора, в точното време, да напиша точните песни, тези песни да бъдат изпети както трябва, поднесени както трябва, подети от радиото, харесани от радиото, прегърнати от радиото и разпространени", допълни Стефан Диомов.

Румяна Емануилиду от издателска къща "Знаци" казва, че книгата на Стефан Диомов се чете леко и с голям интерес.

"Стефан Диомов е от тези български творци, които са отдадени на това, което правят, в случая - той на музиката - популярната, театралната, на репетициите, концертите, изявите и всичко превръща в нещо, което е заразително и за публиката, за слушателите", подчерта Емануилиду.

Тя е председател на Сдружение „Общество за духовни изяви“ с филиали в Бургас, Пловдив и Варна, което издава списание „Изгрев“. От 2006 година е собственик на Издателска къща “Знаци” - Бургас.

Румяна Емануилиду издаде през 2000 година книгата "Кирил Дончев за звукоблудството":

"Кирил Дончев винаги съм наричала моя ветропоказател. Преди около 20 години издадохме неговата книга. Тя беше по един повод - негова годишнина. Той и тази година има годишнина - една солидна възраст. Това е годишнина, свързана с неговата творческа дейност, 60 години откакто той написа музиката за първата театрална постановка в Бургас".

Подготвя се голям концерт и филм за композитора Кирил Дончев. Автор на филма е Антоанета Бачурова, а режисьор - Николай Люцканов. Те са създателите на поредицата "Умно село" по БНТ.

Кирил Дончев, който също е родом от Бургас, завършва през 1959 година Българската държавна консерватория. Работи като диригент на духов оркестър в Бургас (1959 - 1962). От 1962 година професионалната му реализация е свързана с театралната и филмовата музика. Работи като диригент и композитор в софийските „Военен театър“ (1962 - 1971) и театър „София“ (1972 - 1988). От 1989 г. е композитор в Народния театър „Иван Вазов“. Пише за почти всички театри в България, както и за театрални постановки в Москва, Варшава, Берлин, Прага и др.

"Аз имам по-голяма склонност към театъра, от там съм започнал и той ми е по-близък, отколкото киното. Въпреки че театърът е вторично изкуство, но киното е третично изкуство", каза Кирил Дончев, който е участвал в създаването на 80 филма.

Той подчерта, че не бива да забравяме, че сме смъртни и да се наслаждаваме на днешния ден и даже онлайн да се наслаждаваме:

"Аз обичам самотата и на село ми е прекрасно".

Интервютата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна