Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любчо Нешков: В продължение на 10 г. в Македония не се произнасяше името на Сашо Миялков

Дълбоката държава е създадена на север от Скопие, тя е геополитически проект, смята той

Любчо Нешков
Снимка: БГНЕС

"В продължение на 10 години никой в Македония не произнасяше името на Сашо Миялков - наричаха го "Сянката", "Братовчеда", "Фамилията", но не и с името му". Това каза пред БНР Любчо Нешков от агенция БГНЕС. По думите му Миялков е част от т.нар. дълбока държава, за която и бившият премиер Любчо Георгиевски говори, че съществува.

Нешков коментира какво се крие зад случая „Таргет-Твърдина“ и какво значение има скандалът за масовото подслушване, свалил от власт правителството на ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски.

„Таргет-Твърдина“ е най-важното дело за правосъдието в Република Северна Македония. Твърдението е на премиера Зоран Заев. В петък бяха произнесени присъдите по това дело за масово подслушване в периода от 2008 до 2015 г. Бившият директор на македонското Управление за сигурност и контраразузнаване Сашо Миялков бе осъден на първа инстанция на 12 години затвор, а бившият вътрешен министър Гордана Янкулоска получи четири години лишаване от свобода. За случая „Таргет-Твърдина“ си припомнихме тази седмица, когато дойде новината, че, дни преди процеса, най-богатият човек в Република Северна Македония и бивш топ разузнавач е изчезнал

"Надявам се правосъдието да надделее над ъндърграунда в РСМ, защото дълбоката държава е създадена на север от Скопие, тя не е македонска. Тя не е една престъпна групировка, а геополитически проект, който смазва свободата на всички - от обикновения гражданин до премиера", каза журналистът.
По думите на Любчо Нешков Миялков е единственият държавен служител в света, който по време на управлението му като директор на Управлението за сигурност и контраразузнаване е забогатял с милиони евро, което е записано в данъчните му декларации.

"Делото "Твърдина" (крепост - б.р.) е важно, защото в продължение на 70 години не наказва нито едно политическо или икономическо престъпление. Тя не наказа след 90-а година нито един за извършените престъпления в периода от 45 до 90 г. Тя не е разкрила имената на извършителите на престъпления и масови убийства. Това е единствената държава, в която опозицията, когато дойде на власт през 98-а година, не поиска отговорност за престъпленията, извършени в периода 90-98 година".

Според Нешков и към днешна дата може да се посочи, че управлението в Северна Македония не е поискало отговорност за последния т.нар. инженеринг, свързан с антиквизацията:

"Те не потърсиха отговорност нито от правителството, нито от гуруто на тази идеология Георге Иванов. Когато не търсите отговорност, отваряте вратата за престъпления, които няма да имат наказания".

Журналистът беше категоричен, че трябва да се извърши истинска демократизация в РСМ:

"Македонските политици трябва да се вслушват в това, което им казват европейските дипломати в страната им". 

Интервюто на Весела Владкова с Любчо Нешков в предаването "Събота 150" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!