Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинчанин взе академичната награда „Трети март“ на Община Велико Търново

Красимир Йорданов
Снимка: Здравка Маслянкова

Бъдещ офицер в пехотата е тазгодишният носител на академичната награда „Трети март“ на Община Велико Търново, която се връчва на най-изявения курсант от Националния военен университет „Васил Левски“. Призът е парична премия от 5000 евро и негов носител е видинчанинът Красимир Йорданов. Курсантът завършва в специалността „Организация и управление на военните формирования на тактическо ниво“ с отличен успех.

Община Велико Търново учреди академичната награда „Трети март“ за най-изявения курсант, завършващ Националния военен университет „Васил Левски“, през 2008-а година. Тя се връчва на общоградско тържество на националния празник. До сега нейни носители са били пет жени и десет мъже курсанти. По предложение на Академичния съвет на военния университет и след решение на Великотърновския общински съвет тазгодишният, 16-и, носител на академичната награда, която е статуетка и парична премия от пет хиляди евро, е пехотинецът от Видин Красимир Мартинов Йорданов. Той е трето поколение офицер в семейството след дядо си и вуйчо си:

Бях насочен от моя дядо, който също е бил възпитаник на Националния военен университет и по стечение на обстоятелствата имах късмета и възможността да бъда в „Организация и управление на военните формирования на тактическо ниво“, специализация „Мото-пехотни и танкови войски“. Като за начало ми даде основата и надявам се, че тя ще бъде достатъчна, вливайки се като офицер в редиците на българската армия, да мога да върша моите задължения“, каза Красимир Йорданов.

Пехотата е царицата на боя, подчерта той.

"Тя първа влиза в боя. Ако няма пехота - няма армия. Готов съм за бой“. 

Хората, когато се подготвят за офицери, не се подготвят да бъдат професионалисти в гражданската или във военната си специалност, ние се учим на патриотизъм, въпреки че това не се учи, то ти е ДНК програмирано, патриотизмът се чувства изначално, споделя бъдещият пехотинец и отличник на Националния военен университет „Васил Левски“. Старшина Красимир Йорданов е преминал и обучения в чужбина по програмата „Еразъм +“:

„Имам три мобилности в чужбина - в Полша, в Унгария и в Словакия. Със сигурност искам да служа в България, защото България е моята страна, искам да служа на нея".

Българските офицери продължават да са хора на честта, както са били и преди 100 години, споделя курсантът Красимир Йорданов. Видинчанинът признава, че е изненадан от честта да е тазгодишният носител на академичната награда „3 март“ и получава премията от пет хиляди евро:

Тази парична награда ще я използвам първо, за да мога да продължа своето образование. Със сигурност ще покача своята квалификация и най-вероятно магистър именно в Националния военен университет. И искам да подаря една скромна почивка на най-скъпите ми поддръжници в този живот - моят дядо и моята баба".

Според него пандемията се е отразила на подготовката на студентите.

"Определено е трудно, но благодарение на усилията на всички нас, моите колеги и преподаватели, всичко е осъществимо тук в НВУ. Трудностите, които срещнах са с практическите занятия. Изключително трудно е нещо подобно да бъде организирано".

Всеки ден да си доказваме, че можем повече, е веруюто на бъдещият офицер Красимир Йорданов.

Репортажа можете да чуете и в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна