Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историкът Евгени Георгиев доказа, че Ивановската скална лавра е най-голямата в България

Ивановските скални църкви
Снимка: Ася Пенчева
Регионалният исторически музей в Русе продължава изследователската дейност в рамките на Националния археологически резерват "Ивановски скални църкви". Този път обект на изследване е комплексът "Стълбицата", който досега е бил пренебрегван, тъй като е труднодостъпен и е невъзможно достигането му без специална алпийска екипировка.

В годината, в която се навършват осем века от основаването на Ивановските скални манастири от монаха Йоаким, историкът Евгени Георгиев е готов с ново откритие, което в най-скоро време ще бъде и публикувано в научните издания. Комплексът "Стълбицата" е описан още от Карел Шкорлип, който обаче само е забелязал съществуването му, но не е успял да достигне до него.

За да отговори на този сложен въпрос, историкът Евгени Георгиев използвал помощта на алпиниста Вълко Вълков, с когото заедно спускали въжета, забивали в скалите клинове, преодолели скалите в зимните дни, когато и растителността не пречи и достигнали до монашеските убежища, които преди 800 години са били дом и на християнската вяра.

Ивановската скална лавра наистина е най-голямата в страната и изключително ценна както за историята ни и за запазването на християнската вяра.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!