Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Танак води в рали "Финландия"

От Танак
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Естонецът От Танак с "Хюндай i20" спечели три от днешните шест етапа на сняг и лед и увеличи на 24.1 секунди преднината си пред втория Кале Рованпера в генералното класиране на рали Финландия, втори кръг в Световния рали шампионат (WRC).

Танак, който бе начело и след първите два етапа в петък, продължи да се справя най-добре с арктическите атмосферни условия в горите на Лапландия, като особено силно естонецът се представи в сутрешните етапи. Както той сам заяви след края на състезателния ден "следобеда целта ми бе да не правя грешки".

Това позволи на финландеца Рованпера с "Тойота Ярис" и белгиеца Тиери Ньовил с "Хюндай i20" да спечелят седмия и осмия специален етап и да запазят жива интригата за победа и в неделния ден.

Ньовил се движи трети във временното класиране на 25.9 секунди от лидера Танак.

Доста по-сериозни проблеми днес имаше световният шампион Себасетиан Ожие. Французинът заби автомобила си "Тойота Ярис" в пряспа само 200 метра преди финала на днешния последен тест и загуби над 20 минути, докато се върне на пътя. Ожие все пак получи компенсация от съдиите, но изоставането му така или иначе е много серизно - над 11 минути от временния лидер.
Днес на участниците в рали Финландия им предстоят заключителните два етапа с обща дължина от 22,47 километра, които ще се проведат южно от Рованиеми.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!