Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Решение: Възстановяват се зелените коридори за Covid ваксиниране

По-рано премиерът Борисов препоръча на министър Ангелов: Там, където чакат, пуснете зеления коридор

| обновено на 28.02.21 в 16:41
Снимка: Пресслужба на МС

Решено е да бъдат възстановени така наречените "зелени коридори" за ваксиниране на хора, които не попадат в някоя от четирите фази на имунизация срещу коронавируса.

В съобщението на Министерството на здравеопазването се уточнява, че когато във ваксинационните пунктове няма достатъчно желаещи от приоритетните четири фази, ще бъдат имунизирани и хора, които не попадат в целевите групи. По-рано днес премиерът Бойко Борисов се обърна към здравния министър проф. Костадин Ангелов с препоръката: 

"Там, където има чакащи, пуснете зеления коридор за ваксиниране. Ако има чакащи на „Пирогов“, на ВМА, и пред големите болници  - пуснете зеления коридор да минат днеска хората. Възстановете и тези няколко дни, докато дойде 8 март за следващата доставка, която имаме“.  

Днес министър-председателят беше в „Пирогов”, където разгледа детското отделение на болницата. Заедно с него бяха здравният министър и директорът на лечебното заведение проф. Асен Балтов.

Премиерът поръча на здравния министър да има ваксини за членовете на изборната администрация и отбеляза, че очакваната утре доставка от 21 060 дози от препарата на „Пфайзер/Бионтек“ трябва да се запазят именно за СИК и РИК.

„За тях сме запазили, по-скоро искаме да преценим дали да пуснем зелените коридори“, отвърна проф. Костадин Ангелов.

Тази сутрин в България пристигнаха още 52 800 дози от ваксината на "Астра Зенека", от които ще бъдат осигурени количества и на личните лекари. Утре се очакват още над 21 хиляди дози от ваксината на "Пфайзер/Бионтек".

„В различните области по различен начин вървят фазите от националния ваксинационен план. 50% от тези ваксини ще дадем на общопрактикуващите лекари. И за тези, които в момента са дошли, има много желаещи “, каза още здравният министър.

Пред БНР директорът на Столичната здравна инспекция Данчо Пенчев посочи, че зелените коридори за масова ваксинация биха били задействани от утре:

„В момента се разпределят ваксините, все още продължаваме да ваксинираме по фазите в Националния ваксинационен план и се създава организация, при която зелените коридори биха отворили при възможност и наличие на ваксини от утре“.

От 16:00 днес в столичната болница "Св. Анна" се подновява ваксинирането срещу Covid-19, съобщиха от лечебното заведение. Желаещите ще бъдат ваксинирани с ваксина на "АстраЗенека".

Приоритетно ще бъдат ваксинирани рисковите групи - учители, социални работници, пенсионери. Ваксинационните кабинети ще се помещават в Триажния пункт - в двора на болницата.

Всеки ден от 8:00 до 17:00 ч. до 10 екипа ще могат да ваксинират гражданите. От 17:00 до 8:00 ч. ще работи и един нощен екип.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна