Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БЧК с безплатен национален телефонен номер за консултации с психолози

Телефон 08001 1466 е за консултации във връзка с пандемията

Снимка: БЧК

 

Българският червен кръст откри безплатен национален телефонен номер 08001 1466 за консултации с психолози във връзка с пандемията от коронавирус.


Чрез него гражданите ще могат да се свързват и да разказват  за своите проблеми и  притеснения и да получат съвет или конкретна помощ.

Създаването на Контактния център със седалище Пловдив  е част от програмата на БЧК „Дейности в отговор на Covid-19“, финансирана от Американската агенция за международно развитие.


БЧК предлага и психологическа подкрепа и чрез своя национален онлайн чат. 

"Има няколко начина - чрез телефонната линия, също така могат да се ползват виртуални кабинети, където лице в лице могат да получат професионални консултации от тези психолози. Третият начин е, когато има тежки житейски ситуации, случай на загубен близък човек в семейството вследствие на заболяване от Covid-19, им предоставяме кабинет, където лично лице в лице професионалист работи с потърпевшото лице", каза в предаването "Рано в неделя" Таня Георгиева, директор на областната организация на „Червения кръст“ в Пловдив.

Има интерес към консултациите от всички възрастови групи:

"Имаме хора в третата възраст - това са самотно живеещите хора, които са поставени във физическа изолация, имаме семейства, които са поставени под карантина в изолация. Най-голямата група ще се окажат тези, които се борят, преминават през заболяването, след активното лечение. Тогава стресът трябва да бъде намален", подчерта Таня Георгиева.

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна