Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първо официално появяване на Тръмп след края на мандата му

Тръмп: Кой знае, може да реша дори да ги победя за трети път

| обновено на 01.03.21 в 18:53
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият американски президент Доналд Тръмп няма да създава нова партия, но не изключва да се впусне в президентската битка през 2024 година.

Изборите миналия ноември са фалшифицирани, заяви той за пореден път в първото си публично появяване след встъпването в длъжност на новия президент Джо Байдън.

Тръмп говори на Конференцията за консервативно политическо действие във Флорида – Conservative Political Action Conference (CPAC) .

Час и половина продължи речта на бившия американски президент, в която нямаше никакъв полъх за разкаяние за щурма на Капитолия. Бившият президент отказа да признае поражението си на 3 ноември миналата година, като заяви:

"Те току-що изгубиха Белия дом, но кой знае, кой знае. Аз може да реша дори да ги победя за трети път".

74-годишният Доналд Тръмп разсея спекулациите, че ще създаде нова партия:

"Няма да създаваме нови партии. Ние имаме Републиканската партия. Тя ще бъде единна и по-силна откогато и да било. Аз няма да основавам нова партия. Това бяха фалшиви новини, фалшиви новини. Много умно ли би било да създадем нова партия и да разделим гласовете си така, че никога да не можем да спечелим. Не, не. Няма да го направим".

От речта става ясно, че Тръмп продължава да смята себе си за едноличен лидер на републиканците и обяви началото на атака срещу съпартийците си, които гласуваха за неговия импийчмънт, изричайки имената им:

"Изхвърлете ги от партията" - призова Тръмп, който се радва на безрезервната подкрепа на най-верните си последователи в редиците на консервативните републиканци.


Тръмп отправи и остра критика към наследника си на поста – президента Джо Байдън относно справянето му с темите за имиграцията и сигурността по границата с Мексико.

„Байдън имаше най-неуспешния първи месец, в сравнение с всеки друг президент“, заяви Тръмп. 

Според него администрацията на Байдън управлява срещу семейството, срещу заетостта, срещу сигурността и води страната към комунизъм.

Белият дом от своя страна показа, че ще игнорира речта на Тръмп:

"Нашият фокус със сигурност не е върху това какво казва той", каза говорителката на Белия Дом Джен Псаки миналата седмица.

Златна статуя на Доналд Тръмп във фоайето на хотела в Орландо, където се състоя консервативната конференция, предизвика възхитата на тръмпистите, а стилизирана норвежка руна в дизайна на сцената - символ, използван и от Третия райх - възмущението на мнозина и на хотелската верига, която се дистанцира от събитието.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени