Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заведенията за хранене и развлечения възобновиха дейността си

| обновено на 01.03.21 в 17:42
Снимка: Ани Петрова

Заведенията за хранене и развлечения от днес възобновяват дейността си. Те могат да работят между 6 и 23 ч. на 50% от капацитета си.

От днес се разрешава и провеждането на присъствени учебни занятия в училищата за деца с нарушен слух или зрение.

Изискванията към обектите, които отворят днес, са да използват не повече от половината от капацитета си при настаняване на не повече от 6 души на маса и носене на защитна маска от персонала.

Работата си възобновяват и игралните зали и казината също при използване на не повече от 50% от капацитета им и носене на маски от персонала и посетителите.

Занятията при провеждането на присъствени учебни дейности в училищата за деца с нарушен слух или зрение трябва да се провеждат в съответствие с насоките за работа в системата на училищното и предучилищното образование в условията на Covid-19.

От днес се допуска и провеждането на присъствени групови занятия в езикови образователни центрове, както и провеждането на групови туристически пътувания с организиран транспорт в страната, а от 1 април и в чужбина.

Разрешават се и изложенията при създаване на организация за еднопосочно движение и спазване на физическа дистанция от 1,5 м между посетителите.

От днес отпада и забраната да бъдат провеждани в присъствена среда групови и извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда занимания.

Близо една четвърт от собствениците на заведения обаче не се възползваха от облекчаването на ограниченията, съобщиха от браншовите организации.

Най-вероятно ще има още фалити, прогнозира Ричард Алибегов от Асоциацията на заведенията:

„Ще има и доста фалирали колеги, след като подновим работа, защото междуфирмената задлъжнялост е доста висока, задълженията към Приходната агенция са доста високи. От 1 март ще започнат да текат всички разходи, наеми и т.н.“.

Най-големият проблем на собствениците при подновяване на работата ще бъде персоналът.

Компенсирането на работната сила, изгубена в кризата, от бранша ще търсят с внос на работници от чужбина. 

Браншовите организации ще изготвят и списъци с желаещите да се ваксинират. Собствениците са категорични, че ще спазват стриктно противоепидемичните мерки, но и правото на личен избор за имунизация

Репортерът Наталия Ганчовсква провери каква е готовността на обектите да заработят.

На входовете и вътре в заведенията са поставени дезинфектанти, персоналът е с маски, на места - и с ръкавици. Собствениците са категорични, че ще спазват стриктно противоепидемичните мерки, а клиентите са нетърпеливи почти колкото и хората от бранша:

  - Ние от кога го чакаме това?

  - Когато сме с маски, като има дистанция...

  - Не се притеснявам твърде много.

Най-големият проблем на собствениците сега е персонала. 35 000 души, наети в бранша, са напуснали заради кризата: „И докато можеш за седмица-две, месец да обучиш човек, който да сервира, то за готвач в кухнята няма да ти стигнат няколко седмици, така че при тях проблемът е по-сериозен“, коментира Евгени Зумпалов - собственик на пиано бар в София.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени