Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обвинения за купен вот в Мъглиж

Душо Гавазов
Снимка: Радио Стара Загора

Кандидатът на ГЕРБ Душо Гавазов спечели първия тур на проведените в старозагорската община Мъглиж частични избори. Появиха се обаче обвинения, че победата е постигната с купен вот.

Районната прокуратура в Казанлък проверява два сигнала за изборни нарушения в Мъглиж, съобщи за "Хоризонт" прокурорът Таня Димитрова. Провежда се разпит на лица.

Утре ще стане ясно има ли събрани данни за образуване на досъдебно производство.

С 58,99% от подадените гласове Мъглиж има избран кмет още на първия тур от частичните избори. Това е досегашният заместник-кмет д-р Душо Гавазов, издигнат от ГЕРБ и подкрепен от ВМРО. На пресконференция в централата на ГЕРБ в Стара Загора Гавазов и областният координатор на формацията Пламен Йорданов категорично обявиха, че партията нямо общо със случая, при който гласоподаватели от една от секциите след гласуване оставяха оранжеви маски в найлонова торба до оградата на Професионалната гимназия по селско стопанство в града. По темата новоизбраният заместник-кмет заяви:

„Що се отнася до синдрома на жълтите маски, няма да го коментирам, защото това не е моя синдром. Жълтите или оранжеви маски не са моят цвят, защото моят цвят е син“.

Душо Гавазов благодари за доверието на жителите на Мъглиж и обяви, че ще продължи да работи за европейското развитие на общината.

Според лидера на коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова вотът в Мъглиж е контролиран именно чрез схема за  раздаване на предпазни маски:

„По наша информация, която не е потвърдена от надлежните органи, въпросният мъж е съпруг на общинска съветничка от ГЕРБ. Дали това е така? Нашият въпрос е към министъра на МВР. Частичните избори в Мъглиж показаха как ГЕРБ смята да използва пандемията за контролиране на вота“.

Според Манолова този резултат е доказателство за формиране на нова коалиция за парламентарния вот - между ГЕРБ и ДПС. Кандидатът на „Изправи се! Мутри вън!“ остана на второ място на изборите в Мъглиж.

ГЕРБ арогантно узурпираха кметското място в Мъглиж, обяви БСП, която „разкритикува в своя нарочна позиция изнесените в медийни репортажи данни за неприкрито купуване на гласове от ГЕРБ на частичните местни избори в община Мъглиж на 28 февруари. От партията призовават в позицията за обединение на всички партии и формации, без ГЕРБ, за опазване гласа на всички граждани“.

Цяла България видя как ГЕРБ победи вчера на частичните местни избори в Мъглиж - с безпардонни и неприкрити манипулации. С употребата на хора и купуването на гласовете им, се посочва в позицията.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна