Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На остров Занзибар с туроператора и водач Николай Александров

По-голямата част от населението работи в туризма, занаятчийството, риболова

Николай Александров
Снимка: Славена Илиева

„Когато беше малък, ти разказах много, много истории за Брайхър и за островите Сили. Спомняш ли си, че често ме питаше откъде е дошъл Занзибар. Никога не ти казах, нали? Е, сега най-после ще разбереш. „На двора в къщата на пралелята на Майкъл има огромна дървена костенурка. Нарича се Занзибар. Никой не знае откъде се е появила и защо стои там, докато Майкъл не получава завещание -  дневника на пралеля си, заедно с кратко приятелство и любовта, които правят живота ни по-светъл и в най-мрачните дни".

Това е откъс от книгата „Костенурката Занзибар“ на английския писател Майкъл Морпурго, три пъти носител на наградата „Ред хаус“, която се определя чрез гласуване на децата.

А както вече се досещате, ние потегляме на далечно пътешествие по стъпките на Ливингстън, за да се докоснем до красотите на Африка.

Усмихнатите хора на остров Занзибар       Снимка: Славена Илиева

Николай Александров е туроператор и след завръщането си от Занзибар сподели какви са неговите впечатления от пътуването му до африканската страна.

„Знаете, малко сме ограничени с пътуванията тази година. Една от малкото територии, които са позволени в момента като локация е Танзания и в частност остров Занзибар“.

Масаи на брега на кораловите плажове на Индийския океан      Снимка: Славена Илиева

Според Николай Александров Занзибар е хубаво, уникално място, защото е в Африка и е сравнително непознато за българите като територия.

„И е хубаво, защото стана модерно в момента тази година по обективни причини и все повече хора го откриват за себе си заради океана, заради изключителните приливи и отливи, които са характерни за тази територия, заради много вкусната храна, заради приятелски настроените местни хора, които са ведри и усмихнати, макар и много бедни“.

Водачът на групи Северина Маркова в Стон Таун разказва за мястото където през 1520 г са продавани роби, второто най-голямо място в Африка след Гана и за историята на Black Friday                               Снимка: Славена Илиева

Занзибар е бил под португалско, британско, немско, арабско влияние. Местният език е суахили, който принадлежи към групата на езиците банту. От 2004 година е официален език на Африкански съюз. Суахили е силно повлиян и от арабския език и не се учудвайте, ако някоя дума ви звучи познато като подправката карамфил -  островът е един от най-големите производители на карамфил в света.

„Направихме този  чартър, защото е най-лесният, най-бързият начин да се стигне до там, тъй като директни полети по принцип няма до Занзибар“, допълни Николай Александров.

В джунглата на парка Джозани с маймуни, костенурки на 200 години, мангрова растителност и лечебната сила на билките   Снимка: Славена Илиева

Друг интересен  факт е, че там се е провела най-кратката война в историята на света - Англо-занзибарската война през 1896 година. Война, която  е продължила  само 38 минути, при която загиват 570 занзибарци и има само един ранен британец. По тези земи 98 % от хората са мюсюлмани. До 7 годишна възраст е задължително образованието. Учат  в държавни  училища,  а по-специализираните са медресета, където се набляга на религиозното образование. По-голямата част от населението работи в туризма , занаятчийството, риболова.

Фауната и флората  са уникални. Когато стигнете до мангровите гори  с вплетени клони като от пейзаж разбирате колко са зависими жителите от приливите и отливите на океана.

Интересното на Занзибар е не просто мястото, не просто природата, не просто джунглата. Там има изключителни животни“, подчерта Николай Александров.

В Медресето (ислямско религиозно училище) с децата и техните учителите    Снимка: Славена Илиева

През 1840 година султанът на Оман Саид Ибн премества в Занзибар своята столица, а през 1964 Занзибар се съединява с Танганайка и така се образува името на съвременната държава Танзания.

Занзибар се ползва с автономен статут и си има собствен президент и парламент, въпреки че за доста неща са под шапката на Танзания.

„Занзибар е доста населен остров, макар и неголям, като има отделни села, малки бедни селца. Те са мюсюлмани, имат по много деца. Много са религиозни“.

Изкуството в Занзибар            Снимка: Славена Илиева

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна