Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Шаркова: Ускорен темп на ваксиниране ще предотврати сегрегацията

Снимка: Архив, БНР

„И в момента всички граждани в Европейския съюз са ограничени във възможностите да се придвижват по силата на ограничителните мерки, наложени от различните държави, заради коронакризата. Съвсем нормално е, след като от медицинска гледна точка се твърди, че ваксинираните и преболедувалите не са опасни за околните, те да бъдат освободени от тези ограничения“. Това каза пред БНР адвокатът по медицинско право Мария Шаркова. Европейската комисия ще предложи цифров документ, който да позволи свободно пътуване през летния туристически сезон. За „цифров зелен пропуск“ съобщи председателят Урсула фон дер Лайен в реч пред германски депутати

Тя подчерта - ако ваксинираните се освободят от това затруднение, това няма да затрудни допълнително неваксинираните

„Съвсем по друг начин ще стои въпросът, ако се въведат такива тежки ограничения, че на неваксинираните да не се позволява да пътуват. Но не това е намерението на Европейската комисия... Ако продължаваме да налагаме тези рестрикции за пътуване върху ваксинираните хора, ще се стигне до дискриминация на ваксинираните, защото всяка ограничителна мярка, която се налага, трябва да е пропорционална“. 

В предаването „Нещо повече“ Шаркова допълни: 

„Прогнозирам, че държави като Гърция и Испания ще въведат подобни изисквания, като те ще бъдат формулирани като изключение от задължението да се представи PCR за влизане в държавата, без значение дали ще се стигне до единодушно решение от страните членки... Правилната формула в тази ситуация е да не се налагат допълнителни ограничения върху неваксинираните, а да се разшири възможността за пътуване на тези, които са ваксинирани. България би трябвало да възприеме тази формулировка, тъй като има икономически аргументи предвид предстоящия туристически сезон... С цел избягване на сегрегация и на очертаване на сериозна граница между ваксинирани и неваксинирани, България трябва да ускори темпа на ваксинация“. 

Интервюто с Мария Шаркова можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени