Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест на представители на туристическия сектор, браншът е разделен

| обновено на 02.03.21 в 12:27
Протест на туроператори в София, 2 март 2021 г.
Снимка: БТА

Представители на туристическия бранш излязоха на протест пред Министерския съвет. Те настояват за различни видове държавна помощ заради извънредната обстановка. Основни искания са намаляване на ДДС за туризма на 5 процента в следващите две години, както и удължаване на срока за възстановяване на предплатени суми за отменени пътувания в чужбина. Организатори на протеста са обединение „Бъдеще за туризма“,

„Къде са ни парите от НАП?“, попитаха протестиращите и посочиха, че „няма финансиране“.

Ето какво заявиха още пред БНР недоволни представители на бранша:

„Една година сме получили един процент от оборота си, т.е. всичко, което са получили туроператорите като подкрепа. За една година ние не работим, но поддържаме офис, продължаваме да трупаме разходи“;

„Финансирането се бави, 60 на 40 се бави, идват, но след месеци, а ние вече сме платили всичко това“;

„А парите са по всички доставчици из цял свят. Имаме нужда от подкрепа“;

„Принудихме се да вземем кредит, аз специално съм взела 4500 лв., които ми разрешиха веднага“;

„Достатъчно морално подхождаме, за да върнем парите на клиентите си. Те ни имат доверие. Сега ако правителството не ни подпомогне, не ни чуе исканията, наистина сме обречени на фалит“.

Протестът е спокоен, без скандирания. Служителите в сектора се надяват на среща с премиера.

Мерките за спасяване на сектора са недостатъчни, неефективни и декоративни, заявяват от обединение "Бъдеще за туризма". Павлина Илиева, председател на организацията, коментира:

„Исканията ни са за ясни и конкретни срокове, в които ще се изплатят сумите и програмите, по които сме участвали“.

Необходими са 69 млн. лв. за последващо финансиране, с които да бъде учреден гаранционен фонд, средствата от който да послужат за връщане на пари към клиенти за неосъществени пътувания заради пандемията.

„Принудихме се да вземем кредит, за да върнем парите на клиентите“.

„Сега, ако правителството не ни подпомогне, наистина сме обречени на фалит“.

Туроператорите заявиха, че гаранционен фонд със средства от държавата в размер на 69 милиона лева, които в последствие ще бъдат връщани от фирмите, когато секторът заработи, ще бъде спасителният пояс:

„Гаранционният фонд е нещото, което ще бъде нашата стабилност на нашия бранш“.

Колегите им от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти не подкрепиха протеста с аргумента, че фонд с държавни средства ще генерира неравнопоставеност между фирмите.

Димитрина Горанова от УС на АПТА заяви:

„В момента ще се възползват клиентите на едни определени туроператори, а след това всички туроператори ще трябва да правят вноски за възстановяване на сумата по фонда. Обикновено гаранционен фонд се въвежда в страните, когато секторът е стабилен“. 

Междувременно Министерството на туризма изплати над 5,5 милиона лева на 86 компании, изпълняващи туроператорска и турагентска дейност. Това е първото плащане към туроператори, с което те да бъдат обезщетени за неосъществени пътувания в периода 13 март - 31 декември 2020 г. Общо отпуснатите средства са 51 милиона лева. Кандидатстването по мярката продължава. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени