Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гората.бг: Включи се в засаждането на плодни дръвчета на 3 март

Снимка: facebook.com

Гората.бг организира доброволци за засаждане на плодна, медоносна и ветрозащитна гора до село Петърч на 3 март от 10:30 до 16:30 часа.

"Целта е да се осигури повече храна за пчелите в района и по-добра превенция от наводнения. Идеята е да засадим над 2000 медоносни и плодни дървета - липи, ябълки, череши, дюли, джанки и други, защото там има нужда от тях, за да спират ветровете, а и за да помогнем на пчелите и хората", каза в предаването "Хоризонт до обед" Никола Рахнев, инициатор на кампанията.

"За този празничен, слънчев, топъл ден сме осигурили дръвчета, инструменти, терен и всичко необходимо. Хората трябва да си носят вода и храна, подходящи дрехи и обувки, а ние сме взели допълнителни количества маски, добре е да се спазва дистанция. Засаждането е доброволческо и напълно безплатно", посочи още Рахнев.

Акцията се организира съвместно от Гората.бг, община Костинброд, Пчеларска задруга “Св. Прокопий”- село Петърч и “Истински мед”.

"Благодарим на всички Вас, че заедно ще засадим тези над 2000 дървета и ще достигнем милион и сто хиляди", каза още Рахнев.

"Целта ни е да станат 3 милиона засадени дървета от нас до 2025 година. А през следващите месеци ще раздаваме на всички желаещи хора плодни и медоносни дръвчета в Сливен, Ямбол и много други градове."

Никола Рахнев е създателят на инициативата „Когато станем 100 000 – ще посадим гора“ и „Гората“,  той е човекът, дал началото на поредица от мащабни доброволчески залесявания в цяла България. Той бе определен от БНР за „Будител на 2019 година“.

Още по темата чуйте от звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна