Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историческа възстановка на подписването на Санстефанския мирен договор в Радомир

| обновено на 03.03.21 в 18:11
Снимка: Елена Тамакярска

С историческа възстановка на подписването на Санстефанския мирен договор отбелязаха 143 години от Освобождението в Радомир. Възстановката беше дело на Национално дружество “Традиция”.

Представители на местните клонове в Радомир, София, Перник и Кюстендил пресъздадоха историческите събития по подписването на мирния договор между Русия и Османската империя, чрез който България се завръща на политическата карта като свободна държава. 

Специално за празника огромен национален трибагреник беше поставен на фасадата на общината в Радомир. Празничната програма започна с откриване на гостуваща изложба под наслов „80 години паметник на свободата – връх Шипка“. Експозицията, която е направена преди няколко години по повод 80- годишнината от откриването на паметника на Шипка, съдържа 24 информационни пана, посветени на Освободителната война. 

Честванията на националния празник 3 март в Радомир продължиха с поднасянето на венци и цветя пред паметника на родения в Радомирско последен знаменосец на Самарското знаме Никола Корчев и с концертна програма.

Сградата на Община Радомир

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна