Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ваше благородие, госпожа Чужбина" - изложба за 100-годишнината от идването в България на руските белогвардейци

Иванка Гезенко
Снимка: Държавна агенция "Архиви"

"146 хиляди белоемигранти напускат през 1920 г. Русия и тръгват към Константинопол. Една значителна част от тях - около 45 хиляди, пристигат в България. Желанието ни е да отбележим тази 100-годишнина от това организирано приемане на руската белоемиграция в България, като очертаваме пътя ѝ от Керченския пролив към Галиполи, както и тяхната организация. През 1921 година започва официалното им приемане от българското правителство". Това разказа пред БНР Иванка Гезенко, експерт в Държавна агенция "Архиви". 

В края на март ще бъде открита изложба "Ваше благородие, госпожа Чужбина", посветена на 100-годишнината от идването в България на руските белогвардейци, емигрирали след края на гражданската война в Русия. Ще бъде експонирана в изложбената зала на "Московска" 5.

"Основната идея е чрез тази изложба да покажем голямото влияние, което те оказват върху България. Отделили сме място за образованието, което създават в страната - само за две години (от 1922 до 1924 г.) се създават около 30 руски училища и 5 детски градини. Отделяме място и на руските медици. Те пристигат в изключително сложен политически момент в България - вече е подписан Ньойският договор и много части от страната са отделени, а има и огромен поток от българи, напускащи Гърция и пристигащи в България. ... Правителствата на Александър Стамболийски и на Александър Цанков са действали изключително прецизно за времето си. Цанков с редица министерски постановления решава, че всички емигранти, които идват в страната ни, и имат дадена гражданска професия, трябва да се назначават на работа", обясни още Гезенко.

Интервюто на Петър Волгин с Иванка Гезенко в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна