Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студентка от Видин с документално видео за Националния празник

2
Снимка: Антонина Лозанова

С документално видео, което подготви, студентката Антонина Лозанова отбеляза Националния празник. Краткият филм, озаглавен "143 години свободна България: Освобождението на Видин" може да се види във фейсбук.


"Главната причина беше, че хората тази година няма да имат възможността да бъдат заедно на площада, особено във Видин. Знаете, станахме свидетели на една много вълнуваща и впечатляваща постановка на патриотичен клуб "Бдинци" и от там се зароди идеята да завъртим нещо в социалните мрежи, което хората да могат да гледат. Това ще бъде едно безопасно отпразнуване на 3 март. В същото време искахме да бъде колкото развлекателно, толкова и образователно, т.е хората да научат малко повече за освобождението на Видин, което беше разказано от Маргарита Радулова. Самото филмче представлява по-историческа, документална част и след това завършва с един фолклорен поздрав със "Светлинките" (танцов състав към читалище "Светъл ден- 2009"), с ръководител Йоана Ванкова"- обяснява Антонина, която учи журналистика в Университета за национално и световно стопанство.

Във филма изписва имената на всички, които участват. Благодари на Регионалния исторически музей, Патриотичен клуб "Бдинци", читалище "Светъл ден- 2009", Стефани Ванкова и читалище "Цвят 1870". Казва, че без тях видеото не би било възможно.


Не приема клеймото, което е наложено, че хората от нейното поколение са една генерация на социалните мрежи и телефони, без особени интереси. Убедена е, че младите хора са много осъзнати, а  впечатленията ѝ са от приятелите и хората в университета, с които тя общува:

"Може ние сега 143 години по-късно да не сме дали живота си за България, да не се борим за нещо голямо, да не сме спасили нечий живот, но ние също сме герои. Герои, защото, както казах тази една година беше тежка. Всеки е преминал през онлайн обучение или работа, или е загубил работа, загубил е близки в следствие на пандемията от COVID-19. Мисля, че с надежда за едно по-добро бъдеще ще направим настоящето си възможно най-добро, като имаме предвид ограниченията, които са ни наложени."


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна