Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Слънчевите пейзажи“ на Свилен Блажев

Снимка: artegallery.eu

„Натура: природа, естество, темперамент, характер, душа…“ – това са встъпителни, кодови думи на художника Свилен Блажев, с които ни въвежда в пространството на новата си самостоятелна изложба в галерия „Арте“. Заглавието е: „Натура“ и веднага могат да бъдат наречени още като „Слънчеви пейзажи“, вдъхновени от най-великата учителка за художника и навярно вечна – Природата. И веднага трябва да се отбележи, че всички картини са изпълнени в техника Енкаустика – древна египетска технология. Това са предимно пейзажи, голямо-форматни платна и няколко Голи женски фигури, от които струи ярка светлина, цветни, динамични, изпълнени с енергия и сила на духа колоритни съчетания.

Свилен Блажев
За една година Свилен Блажев, затворен в пандемията в ателието в Кюстендил, създава 27 картини в тази техника – уникална и магична, която го връща назад във времето като една възможност да изрази отношението и любовта си към „Натурата“…

Свилен Блажев представи в „Артефир“ идеята си и тези нови картини, назовани кратко „Натура“.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.