Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненци протестираха срещу събарянето на ОУ "Св. Иван Рилски"

Протест срещу събарянето на сградата на Основно училище „Свети Иван Рилски“ организираха варненци тази сутрин. Повече от 20 бивши преподаватели, бивши служители, възпитаници и граждани се събраха пред сградата на общината, за да изразят недоволството си от предложението на администрацията. 

А именно на мястото на сегашното основно училище да бъде построена сграда за V езикова гимназия "Йоан Екзарх", която в момента се помещава с ОУ "Г.С.Раковски". На последната комисия "Наука и образование" към общинския съвет, директорът на дирекция "Образование и младежки дейности" Лилия Христова, заяви че идеята е децата да преминат на едносменен учебен режим, а за целта трябва да се разделят училищата, които обитават една и съща сграда.

Реално учениците и педагогическия персонал от ОУ „Св. Иван Рилски“ ще бъдат прехвърлени в други две училища - „Отец Паисий“ и „Елин Пелин“. Според общинската администрация в района на "Иван Рилски" намалява броят на подлежащите на задължително образование. Така обаче този квартал, около автогарата ще остане без основно училище, казаха днес протестиращите. Те смятат и че е трябвало да има допитване до жителите на квартала. В "Св. Иван Рилски" има много деца от малцинствата и в неравностойно положение като в момента там учат около 260 деца.

В защита на училището, което тази година навършва един век, започна онлайн подписка, в която са се включили учители, бивши възпитаници и преподаватели, както и хора от страната и чужбина. В нея в момента има близо 1000 подписа. 

Същевременно от сегашния колектив на училището се разграничиха от организирания протест.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна