Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Препоръчват спиране на плановите операции в София, Кюстендил, Враца и Плевен

Заболелите от Covid-19 и заетостта на болниците плавно се покачват

| обновено на 04.03.21 в 13:00
Проф. Костадин Ангелов и доц. Ангел Кунчев на редовния седмичен брифинг
Снимка: БГНЕС

Наблюдава се тенденция за плавно покачване на заболелите и заетостта в лечебните заведения, стана ясно на седмичния брифинг на здравното министерство за разпространението на коронавируса.

При затягане на противоепидемичните мерки ще бъде прилаган локален подход на местата с по-голяма заболеваемост, за да се ограничи заразата, съобщиха здравните власти.

Причината за увеличаващата се заболеваемост в страната е циркулацията на британския вариант на коронавируса, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„След него идва южноафрикански вариант, след него идва бразилски вариант. В момента има изключително неприятни съобщения за нигерийски вариант. Рано е да кажем какви са характеристиките им. Рано е да се плашим“.

В момента заболелите в страната са 285 на 100 000 души население, което ни нарежда на 18-то място в Европейския съюз и европейското икономическо пространство по заболеваемост. Но заболелите в Кюстендил са 487 на 100 000 души население, докато в Търговище те са 26.

Здравните власти препоръчаха локален подход при мерките, включително спиране на плановите операции в София, Кюстендил, Враца и Плевен.

„По-особена е ситуацията в София, защото тук говорим за огромен брой лечебни заведения - над 100. Тук единен подход към всички няма да е правилен, така че ако се вземат решения, те ще се вземат на ниво болнични заведения специално за София“.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов заяви: „Наблюдаваме една добра тенденция, която ни прави много добро впечатление - броят на излекуваните спрямо броят на потвърдените случаи“.

Около 250 000 души са вече имунизираните срещу коронавирус в страната, като в големите болници продължава ваксинацията на членове на секционни избирателни комисии.

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов съобщи:

„От „Байонтех/Пфайзер“ ще бъдат доставени 105 300 дози, от „Модерна“ за месец март очакваме 85 200. По отношение на Оксфордската ваксина - около 300 000 дози за месец март“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна