Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Киноклас – София през погледа на нейните млади

Снимка: “Киноклас - София през погледа на нейните млади”

Класът на режисьора Надежда Косева представя късометражни филми на 25-ия София филм фест.

“Киноклас – София през погледа на нейните млади” е школа, която възниква преди 3 години съвсем спонтанно. Тя събира гимназисти от различни райони на София и ги провокира да разкажат лични истории за своя град. Преминавайки през различни фази на обучение и творчество, Класът се запознава с езика на киното и се учи на неговата азбука. Среща се с кинопрофесионалисти от различни области в създаването на един филм. 

Участниците трябва да създадат свои игрални, документални или анимационни късометражни филми за София. Филмите ще имат премиера в кинозала и ще бъдат излъчвани онлайн на специализирана киноплатформа. Класът ще се проведе от 15 март до 15 ноември и включва онлайн лекции по История на световното европейско и българско кино, основи на драматургията; създаване на сценарий, операторско майсторство, сценография; продуцентство; звукорежисура; актьорско майсторство. Участниците ще бъдат обучавани в разпределяне на задачите по филми и екипи; подготовка за снимки (алтернативно на живо или онлайн), заснемане на филмите (алтернативно на живо или онлайн), онлайн постпродукция.

Кинокласът се ръководи от режисьора Надежда Косева, а преподаватели са актрисата Мартина Апостолова, сценаристът и режисьор Иван Владимиров, операторът Кирил Проданов, сценографът Ивелина Минева и др.

Проектът се осъществява с подкрепата на Програма Култура 2021 към Столична община.

Надежда Косева разказва повече за „Киноклас – София през погледа на нейните млади“ в "Артефир". Чуйте в звуковия файл.

Надежда Косева е родена в София през 1974. Завършва режисура в НАТФИЗ ,,Кръстьо Сарафов‘‘ в класа на проф. Георги Дюлгеров, след което участва в омнибуса ,,Поколение: изгубени и намерени‘‘ (2005) с филма ,,Ритуалът‘‘. Следват късометражните ,,Омлет‘‘ (2009) и ,,Втори дубъл‘‘ (2011), а последният й опит в късото кино ,,Старецът и морето‘‘ е част от проекта 8`19`` (2017) – шест новели по разкази на Георги Господинов. Пълнометражният дебют на режисьора е игралният филм “Ирина” (2018). Филмите на Надежда Косева обикалят света и печелят награди на фестивали като "Берлинале", "Сънданс", Сараево, Варшава, Солун, Котбус, Мароко и други. От 2019 година Надежда Косева създава и преподава в кинокласове в София, в Бургас и във Варна.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени