Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австрия и Дания желаят съвместно производство на ваксини срещу Covid-19 с Израел

Снимка: БТА

Австрия и Дания търсят възможност за съвместно производство на ваксини срещу Covid-19 с Израел. Австрийският канцлер Себастиян Курц и датският премиер Мете Фредериксен са днес в Ерусалим.

Преди разговорите им с израелския премиер Бенямин Нетаняху, Мете Фредериксен подчерта, че вероятно ще се наложи повторна имунизация, "за която трябва да сме подготвени". А Курц написа в туитър, че основен приоритет за Австрия е ускоряване на производството и на доставките на ваксини в бъдеще, защото "мутациите на вируса ни принуждават да мислим дългосрочно".

Още една причина за инициативата на Дания и Австрия изтъкна австрийският министър на икономиката Маргарете Шрамбьок:

"ЕМА, европейската агенция по лекарствата, трябва да заработи по-бързо. Това е важно за всички сектори".

Шрамбьок поясни, че Австрия не мисли само за себе си: "Не искаме да произвеждаме в Австрия за Австрия, а за целия свят".

Инициативата на Виена и Копенхаген не е съгласувана с Брюксел, което предизвика недоволство от страна на Франция. Външният й министър Жан-Ив льо Дриан определи действията на Курц и Фредериксен като "опит за отцепничество". 

Директорът на Австрийския институт за европейски политики Велина Чакърова коментира в специално интервю за Българското национално радио, че инициативата на Австрия и Дания не е задължително вот на недоверие към Европейския съюз, а по-скоро инвестиция в бъдещето:

"Тези страни членки изразиха един вид готовност да не разчитат изцяло само на Европейския съюз в бъдеще, а да работят и със страни като Израел по отношение на производството на дози от т.нар. "второ поколение" ваксини за по-нататъшни мутации на коронавируса, а също така и за съвместно проучване на възможностите за лечение през следващите години".

Цялото интервю с Велина Чалъкова за геостратегическото значение на австрийско-датската инициатива можете да чуете тази седмица в предаването "Събота 150" по програма "Хоризонт".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна