Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Портрет на умиращ титан“ – Юлиян Табаков в галерия „Райко Алексиев“

Снимка: sbhart.com

След „Мигновения” – изложбата с широкоформатни фотографии на Златина Тодева, които предизвикват размисъл за любовта между началото и края на живота, Юлиян Табаков представя своя нов проект „Портрет на умиращ титан”. Изложбата проследява процеси в околната среда, породени от човешка намеса, чрез различни художествени произведения – фотографии, рисунки и триизмерни обекти. Ето какво казва за изложбата Мария Василева:

"Пожарището е място на паметта. Между живото и мъртвото, между миналото и сегашното. Символ на следите, които оставяме. Тлеещото огнище е портрет на самите нас в опита да оцелеем сред руините, останали от собствените ни действия. Пушекът се стеле наоколо и се затяга като примка около гърлото. Колекционираме предмети, събираме ги в музеи, поставяме ги във витрини... Градим представата за себе си, за бъдещите поколения. Но огледалният музей е именно това пожарище. Това, което виждаме в него, са само скелетите на онова, което е било, онова, което е, дали на онова, което идва."

„С този проект искам да постигна у зрителя усещането, че присъства на живо в изобразените места, а не само в галерията: в горяща гора, в стаята на колекционер, в спалнята на луд, и да го доведа до убеждението, че това, което гледа на екрана на телевизора или си разцъква в телефона, е истина, а не просто изображение с кратка информация” – споделя авторът Юлиян Табаков за „Портрет на умиращ титан”.

Целта на изложбата и артпроектът зад нея е да предизвикат по-голямо разбиране за ролята на всеки от нас върху опазването на света, който заедно обитаваме. „Сибир и Амазония са далеч, но въздухът и водата пътуват и стигат навсякъде и до всеки” – допълва Юлиян Табаков.

„Портрет на умиращ титан” не само ще покаже, но и ще обхване създаването на визуалните произведения, изобразяващи хора, природни бедствия и културни традиции. Зрителите на изложбата ще могат да проследят нейния генезис и реализация, с което Юлиян Табаков ги кани на пътешествие в творческия процес. Някои от художествените обекти ще бъдат придружени с историческа и статистическа информация от началото на индустриалната революция до днес.

Изложбата "Портрет на умиращ титан" се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата и на Столичен куклен театър и може да бъде видяна от 5 до 16 март 2021 г.

Снимки – СБХ

Юлиян Табаков (youliantabakov.com) е български артист с международно портфолио. Завършва сценография в НХА, получава магистърска степен в ENS des Beaux-Arts в Париж, следва „Изкуство и дизайн” в Central Saint Martins College е Лондон. Професионалната му практика започва през 1997 г. с илюстрации на детски книги и сценография и костюми за спектакъла на Лилия Абаджиева „Женитба”. До днес, 23 години по-късно, Юлиян Табаков реализира над 100 артистични проекта в България, Европа и Африка. Работи активно в Швеция, България, Литва, Швейцария, Германия, Русия и други. Носител на редица международни награди и отличия в сферата на сценографията и театралните костюми, документалното кино и съвременните визуални изкуства.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна