Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нотариус Камен Каменов отговаря на правни въпроси от слушатели

Прехвърляне на дружествения дял от един съдружник на друг

Снимка: Кирчо Стоичков

Един от основните консултанти на предаването “Законът и Темида“ нотариус Камен Каменов отговаря на въпроси на слушатели на БНР и читатели на интернет изданието.

“Може ли да се продаде жилище, което е дарение и как става това?“ – въпрос на Ставри Ставрев от Пловдив.

“Дарението е една от формите на придобиване на имота, това е безвъзмездната форма. Ако разширим въпроса, ако няма разваляне на договора за дарение по съдебен път, изрично упоменатите в Закона за задълженията и договорите, хипотези за разваляне на отношенията между дарителя и дарения, то нотариалният акт съществува. Той е, въпросният човек, е собственик на имота, и спокойно може да се разпореди с него, както прецени. Ако не е развален нотариалният акт, той може да се разпореди с него. Особеността тук е, ако има запазено право на ползване от дарителя, тогава то трябва да се вземе предвид при последващата сделка.“

Знам, че дружественият дял може да се прехвърли и наследява – как може да се осъществи прехвърлянето на дружествения дял от един съдружник на друг“ – пита г-жа Ружа Велкова от София.

“Свободно се прехвърля между съдружници дружествен дял, без да се свиква решение в протокола на Общото събрание. За разлика от прехвърлянето на дял на трето лице, когато се иска решение с протокол на съдружниците и с изменението от преди няколко години на 137чл., протоколът трябва да бъде с нотариална заверка на подписа и съдържанието, освен ако в устава на дружеството не е предвидена обикновена писмена форма.“

При смяна на управител на фирма трябва ли нотариална заверка на протокола на дружеството?“ – въпрос на Катерина Спасова от Вълчедръм.

“Стига да не е упоменато изрично, че смяната на управителя ще бъде с обикновената писмена форма, би трябвало да бъде с решение на Общото събрание, което да бъде с едновременно нотариално удостоверяване на подписа и на съдържанието“.

Отговорът на нотариус Каменов на въпросите: какви документи са необходими при продажба на имот, как да се снабдите с удостоверение за тежести с десетгодишен срок, имат ли срок пълномощните и случаи, в които може да се прекрати брачен договор и други, можете да чуете от звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна