Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Физическият факултет е с най-добрата програма в СУ според глобална класация

Снимка: facebook.com

"Това е едно от най-добрите представяния в света на българско висше учебно заведение и ние не сме изненадани", каза в предаването "Хоризонт до обед" проф. Георги Райновски, декан на Физическия факултет към Софийския университет за това, че факултетът се оказа с най-добрата програма според класацията QS World University Rankings по предмет, която днес се представя като най-авторитетната в света. Той уточни, че в класацията попада целият факултет под общото наименование "Физическа и астрономия".

За своята класация Quacquarelli Symonds, която е и авторитетната глобална класация на висшите учебни заведения, тя анализира почти 13 900 университетски програми от 1440 университета в повече от 40 държави в 51 академични дисциплини и 5 области на преподаване.

Друго българско висше училище, споменато в него, е Медицинският университет в София с програма за медицинско образование.

За 2021 г. Софийският университет „Климент Охридски“ има място в групата от 551 до 600, а Медицинският университет – от 601 до 650.

"Една от причините, за да попаднем в тази класация е научната активност на преподавателския състав, ние работим в близко сътрудничество с всички колеги в Европа - университети и лаборатории, включително и със САЩ, така че по отношение на резултатите, които постигаме, отнесени към финансирането, което имаме, ние може би неколкократно ги превъзхождаме", каза още проф. Георги Райновски.

"Но успехите ни се дължат на традициите, на които стъпваме, съхраняваме и развиваме това, което е създадено в миналото." Това каза още проф. Георги Райновски, декан на Физическия факултет към Софийския университет.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени