Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът доволен от „откровения“ анализ за състоянието на армията

Румен Радев, Красимир Каракачанов и Емил Евтимов на конференцията за състоянието на армията.
Снимка: БТА

Президентът Румен Радев присъства на годишния анализ за състоянието на армията. Той каза, че е доволен от чутото, от докладите на военните.

„Този анализ впечатлява със своята откровеност, обективност и визионерство, каквото се прави отнапред“.

Но държавният глава отбеляза, че е нужно да се обърне внимание на проекта за сухопътните войски и на възможността за повече летателни часове за пилотите.

„Нальотът продължава да бъде опасно малък. Има опасност учебната ни авиация тази година да остане без самолети, което обезсмисля проектът за изтребители. Закъснението е на лице вече с бойните машини на пехотата. Има още много работа“.

Той каза, че са били чути призивите фокусът в армията да е човешкият фактор. Но държавният глава отбеляза, че е нужно да се обърне внимание на проекта за сухопътните войски и на възможността за повече летателни часове за пилотите.

Модернизационният проект за бойните бронирани машини за Сухопътните войски ще остане за следващото правителство, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

„Процедурата съм предложил да бъде одобрена от Министерския съвет, защото двете фирми, които останаха на финала, са предложили цени по-високи от сумата, която ни е гласувал българският парламент. Възложил съм на българското предприятие ТЕРЕМ да ми изготви доклад, възможно ли е тази бронирана машина да бъде изградена на българския военно-промишлен комплекс“

С ремонтираните Су-25 и изтребителите МиГ-29 и идването на осемте нови Ф-16 военните се надяват да преодолеят проблема с достатъчното часове във въздуха на военните летци.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов отчете, че има проблеми с тренировките на новите пилоти.

„В момента има определени проблеми, но те ще бъдат преодолени“, допълни той.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна