Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Занаятчийско училище в Стария Пловдив

Снимка: БГНЕС

В Пловдив изкуството на занаятите ще изучават от днес деца от различни възрасти. Уникалното  занаятчийско училище обединява  ателиетата на няколко майстори в Стария град. Проектът, финансиран от министерството на културата,  е дело на Регионалната занаятчийска камара  и общината. 

"Мисията ни е да провокираме интереса на децата към занаятите, а защо не и да ги мотивираме за избора им на професионална реализация след време", казват от Регионалната занаятчийска камара. От друга страна за майсторите-занаятчии откриването на училището е навременна помощ, защото заради пандемията потокът от туристи е оскъден. Елена Драмова и Стоян Маринов делят тъкаческо ателие:

Стоян заяви: "Оборотите до такава степен са спаднали, че...

Елена допълни: Всъщност работата е основното, което ни крепи.

"При тази си дейност също имаме опит, защото по принцип ние си го правим в нашето ателие. Всеки, който желае, може да опита как се изработват нещата. Сега добре е, че ще бъде и платено", обобщи Стоян.

Осем месеца ще работи занаятчийското училище, подчерта председателят на Пловдивската камара Тони Симидчиева: 

"20 майстора от 20 различни занаята".

Сред тях кожарство, грънчарство, художествена обработка на керамика, дърворезба, рисуване върху стъкло, изработка на икони, на плъсти, кукли и други: "Всеки майстор ще обучава четири или пет деца на три групи. Юли и август оставяме пък времето за възрастни и за туристи, които да могат евентуално да се запознаят със занаята, да се опитат нещо да направят".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна