Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложбата “Срещи в Париж" - за пътуването на български художници до френската столица

Париж, 1933 г. – втората от ляво на дясно е Васка Емануилова
Снимка: „Васка Емануилова"

„Срещи в Париж“ е озаглавена експозицията, подредена в галерия „Васка Емануилова“ в София, която е филиал на Софийска градска художествена галерия и в която са подредени платната.
Жена в черно, Георги Попов (Джон)
Изложбата “Срещи в Париж” представя пътуване на група български художници до френската столица, която за тях е въплъщение на европейската модерност в онези години. През лятото на 1939 г. сред “пътешествениците” се оказва и Васка Емануилова, за която това е първото и последното напускане на родината. Видяното в Париж ще окаже огромно влияние върху развитието ѝ като художник.

Заедно с Ненко Балкански, Иван Фунев, Илия Бешков, Ангел Вълчанов, Асен Разцветников и Васил Гачев тя посещава музеи, катедрали, архитектурни паметници във френската столица, а в неделните екскурзии разглежда замъците по поречието на най-голямата река във Франция Лоа̀ра, общува с отдавна живеещите в страната Георги Бакърджиев, Георги Попов (Джон) и Жорж Папазов. Малко преди немската окупация на Париж Васка Емануилова се връща в България и от този момент е най-известната и продуктивна българска жена скулптор, разказа Галина Декова - уредник в галерия „Васка Емануилова“: 

"Това е един монографичен музей за българската скулптурка Васка Емануилова, която е живяла между 1905 и 1985 и това е един от малкото подобни музеи в България. В момента можете да видите изложба, която е посветена на посещението на Васка Емануилова в Париж. Васка Емануилова напуска България само един-единствен път и прекарва няколко месеца в Париж през 1939 година. Историята на нейното заминаване е интересна, защото тя прави портрет на съпругата на секретаря на френската легация през 1936 година, сприятелява се със семейството му и те ѝ осигуряват престоя в Париж, който се оказва за нея решаващ, тъй като тя има възможност да види музеи там, да се срещне с други българи, които пребивават там, да разшири кръгозора си, да попълни знанията си за световното изкуство".

Освен творби на Васка Емануилова в изложбата са включени 44 произведения, свързани с парижкия дух – на Ненко Балкански, Илия Бешков, Георги Попов (Джон), Донка Константинова. Експозицията се осъществява в партньорство с Държавна агенция „Архиви“ и Френския институт в България и с подкрепата на художествените галерии в Габрово, Сливен и Казанлък, както и частни колекции. 

„Срещи в Париж“ може да разгледате в галерия „Васка Емануилова“ на столичния булевард „Янко Сакъзов“ 15 до 11 април. 


Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна