Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Самота

Снимка: pixabay

Самотата е едно от вечните проявление на живота в общност. Тя нерядко се превръща в тема табу, но винаги остава неразривна част от нашата социална и психическа същност.

Така важната именно в момента тема за самотата е в центъра на поредното издание на „Гласът на времето” – предаването на дискусии в ефира на програма „Христов Ботев”. Водещ е Емануил А. Видински, а негови гости в студиото са писателката и психотерапевт Виргиния Захариева и Димитър Кенаров – поет и журналист.

Зад привидната нормалност и рутинно извършваните във всекидневието действия нерядко се крие цяла бездна от самота. Самотните хора живеят често на ръба на обществото, в неговата периферия, но също така и в неговия център. Да си сам е обективен факт, може да бъде констатиран от всеки. Да си самотен обаче е нещо съвсем различно, то е усещане и себеусещане – как усещаш себе си в света, но и света в себе си. Социалните измерения на самотата пък могат да изолират индивида в обществен план, но и дори чисто физически особено сега, когато свободата ни на придвижване е ограничена. Това са само част от посоките, по които поема разговорът в студиото.

В предаването се включва и д-р Бояна Петкова, лекар, председател на фондация „Ида”. Тя засяга наболелите в момента въпроси за „самотата при децата в условия на пандемия и изолация“. Какво можем да направят родителите, но и обществото и държавата, за да се притъпи ударът и да се ограничат негативните последствия от самота особено в ранната тийнейджърска възраст?

Отговорите на тези и други въпроси търсят гостите и водещият на „Гласът на времето” Емануил А. Видински. 

Пълен запис на предаването можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна