Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забраниха демонстрациите за 8 март в района на Мадрид

В Мадрид - 17 май 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Всички демонстрации по повод 8 март в Мадрид са забранени, след като късно снощи Върховният съд отхвърли жалбите срещу решението на правителствения делегат Хосе Мануел Франко.

В неделя бяха отхвърлени 5 жалби на различни профсъюзи и феминистки организации, а ден по-рано в събота - още три. Те оспорваха забраната за провеждане на митинги в подкрепа правата на жените по повод 8-и март.

Решението се базира на "високия риск" от заразяване в условията на пандемия и конституционното право на всеки един испанец на "здраве". Според съда шествията представляват "сериозен риск за здравето както на самите протестиращи, така и за тези, които са в контакт с тях". Отхвърлени бяха твърденията на феминистките организации, че това е "дискриминация на полова основа".

Според правителствения делегат Хосе Мануел Франко, който първи забрани шествията, планираните демонстрации са били 104, като в тях, по изчисления на организаторите, е трябвало да участват около 60 хиляди души.

Базирайки се на факта, че районът на Мадрид продължава да бъде една от териториите в Испания с най-висок процент на инфекции, а броят на хоспитализираните да е над средното за страната, решението да се забранят митингите според премиера на регионалното правителство Изабел Диас Аюсо, е правилно. 

Испанският премиер Педро СанчесВ навечерието на 8 март испанският премиер Педро Санчес написа в своя акаунт в Туитър, че жените са тези, които са понесли най-голямото бреме по време на пандемията в страната му и съжалява, че те търпят дискриминация, насилие, имат повече семейни отговорности и по-лош достъп до пазара на труда.

„На този 8 март се нуждаем от повече феминизъм от всякога” написа още Санчес, а по-късно по време на участието му във форума „Феминизъм с памет“, организиран от управляващата Социалистическа партия, той увери присъстващите, че правата на жените са в дневния ред на изпълнителната власт. Санчес заяви, че неговата партия няма да спре, докато не разреши съществуващите неравенства в социалните, икономическите, правните и културните въпроси между мъжете и жените.

Като основен противник на равенството между двата пола той посочи „крайната десница”, която според него „щом вдигне глава, атакува правата на жените” и обявява война на всякакво законодателство в тяхна подкрепа.

Председателят на Конгреса Мериксел Батет пък посочи, че най-важните проблеми пред жените са „разликата в заплащането и половото насилие”.

Три от четири закрити работни места през февруари са били на жени, показват данните на Националния статистически институт. В страната равнището на безработица при жените достига 18,1%, при средно за Европейския съюз от 7.7 на 100. Увеличи се значително и разликата в заплащането, както и домашното насилие в условията на пандемия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна