Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредица турове ще представят различните етноси на Пловдив

Снимка: Катя Терзиева

Поредица градски турове ще представят на пловдивчани и гостите на града различните етноси на Пловдив през тяхната традиционна кухня, история, култура и обичаи. От векове градът под тепетата е населен от българи, турци, арменци, роми, гърци, италианци, руснаци и още много други народности, като мирното им съжителство е едно от най-красивите му лица. 

"През последните 10-15 години, радвайки се на възможността да пътуваме навсякъде по света, сякаш предпочитахме повече екскурзиите и почивките зад граница. Сега пандемията от Covid-19 ни накара да преосмислим много неща и насочи вниманието към "скритите диаманти" в туризма, които са около нас", казва Екатерина Терзиева, по чиято идея се организират градските турове. 

Първият е озаглавен "Пловдив по арменски" и е планиран за 20 март, а през април ще се състои и вторият, който ще е под мотото "Османските перли на Пловдив".

Мирното вековно съжителство на различните етноси в Пловдив е впечатляващо и всеки, който реши да се "потопи" в града, за да усети тази негова специфичност, ще бъде запленен, убедена е Терзиева.

"Точно това съжителство на различните пъстри диаспори на града е част от философията на нашия мултиетнически град, да умееш да събереш на една маса и арменци, и грък, и турчин, и руснак, и италианец, и още много други народности".

"Пловдив по арменски" е първа разходка, тъй като според историците градът е основно средище на арменците на Балканския полуостров. Началото ще бъде поставено с посещение на арменската църква "Сурп Кеворк", около която през 17 век се оформя и арменският квартал. Тази църква разполага с музейна сбирка, с екземпляри от арменски апостолически кръстове. След беседата участниците в туристическата обиколка ще се насочат и към емблематичната къща Хидлиян, като ще последва дегустация на ефирно отлежали арменски коняци в квартал "Капана".

"След това ще се срещнем с друг арменец, който е златар. Знаем, че някои от най-красивите, интересни занаяти са приоритет на арменците както златарството, така и часовникарството, и нашият тур ще завърши в един арменски ресторант, където ще опитаме арменски специалитети". 

Снимка: Катя Терзиева

За всички, които вече са се запалили по-подобно с пловдивското приключение, Екатерина Терзиева издава някои тайни и от подготвения вече за април следващ тур.

"Османските перли на Пловдив" ще представи по същия вкусен и красив начин османското наследство в града. Там ще видим съхранените от някогашните 50 към днешна дата две джамии. Ще опитаме типичния турски чай, ще научим защо той се поднася в чашки с формата на лале". 

Тематичните градски турове, представящи различните етноси в града през тяхното кулинарно и културно наследство, ще продължат до края на годината, обещава Терзиева, вярвайки,  че това пъстро многообразие на многовековния Пловдив ще провокира мнозина да го опознаят по-добре. 

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна