Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Иван Тихомиров за първата си среща с коронавируса преди година

д-р Иван Тихомиров
Снимка: Латинка Светозарова

Точно преди година - в Плевен и в Габрово бяха установени първите пациенти, носители на коронавируса в България. 

Лекарят, прегледал първия заболял от Covid-19 в Плевен, е д-р Иван Тихомиров - пулмолог в Клиниката по пневмология и фтизиатрия в университетската болница „Георги Странски“.

„Празникът започна малко неочаквано с обаждане от майка ми (кореспондентът на БНР в Ямбол Даниела Костова - бел. ред.). Каза, че са открили първия случай на коронавирус в Плевен и дали имам нещо общо. Дори се оказа, че този пациент съм го преглеждал лично, но без да очакваме, че има такъв вирус в него. Оттам вече започна една въртележка. Не съм очаквал и много се радвам, че пациентите са доволни от нас и са щастливи. И се радвам, че са спасили и Любо (Любомир Йотов е художник - бел. ред.), и още много други“, сподели д-р Тихомиров.

Д-р Тихомиров призова всички хора да се пазят, да са щастливи, да обичат близките си, да прекарват колкото се може повече време с тях при спазване на мерките срещу Covid-19. 

„Важно е общуването с пациента, да бъде успокоен. Хората се притесняват, когато са в болница. Важна част за лечението е психическото състояния на пациента“. 

В Covid отделение, но на Инфекциозна клиника, и до днес работи и друг млад специалист. 30-годишният д-р Ивайло Паков преподава на англоговорящите студенти, занимава се и с научна работа. 

„Предизвикателството продължава и до днес... Много е важна чистата съвест и добри помисли“. 

Ивайло Паков, снимка: Личен архив

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.