Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мюриел Берсе Коен: България да стане най-добрата за своите граждани, а не най-добрата Швейцария

Н. пр. Мюриел Берсе Коен, посланик на Швейцария в България
Снимка: Посолство на Швейцария

"Covid ситуацията в Швейцария бавно се подобрява , броят на случаите намалява. Това, разбира се, не означава, че не трябва да бъдем внимателни и не трябва да се пазим. Но въпреки това правителството ни се опитва прогресивно да облекчава мерките", каза в специално интервю за БНР Нейно превъзходителство Мюриел Берсе Коен, посланик на Швейцария в България.

"От 1 март отвориха врати отново магазините, които не продават стоки от първа необходимост, също и музеите, както и спортните съоръжения. Туристическият сектор бе ударен, защото повечето туристи идват от чужбина. В момента повечето туристи са швейцарци и ски курортите се опитват да оцелеят благодарение на тях. Надявам се, че положителната тенденция ще продължи и по-късно ще можем да отворим отново ресторантите, които все още не работят", коментира в "Хоризонт до обед" Мюриел Берсе Коен.

Тя допълни:

"Ваксинацията, разбира се, е важна тема. В момента ваксинираме приоритетно хората в риск. Както в почти всички страни, ваксините пристигат бавно. Но това все пак се случва. Надяваме се до лятото голям брой граждани на Швейцария да бъдат ваксинирани. Препаратите, които се използват у нас, са тези на „Пфайзер/Байонтех“ и „Модерна“.

Швейцария не е член на Европейския съюз и има собствена агенция за одобрение на лекарства. Тя се казва SwissMedic и е одобрила тези два препарата. Все още не е дала зелена светлина за ваксината на "АстраЗенека", защото е нужно да бъде осигурена повече информация от производителя. Одобрение чака и ваксината на „Джонсън и Джонсън“.

На въпроса как би оценила противоепидемичните мерки в България, посланикът на Швейцария заяви:

"За нас спазването на мерките е приоритет. В посолството на Швейцария ги спазваме стриктно. Във всички държави трябва да се наблюдава развитието на ситуацията с кризата, както и дали хората спазват рестрикциите. Ситуацията може да се развива различно - случаите да се увеличават или да намаляват. Със сигурност за всички е важен ефектът от кризата. Той може да е не само здравен, но и икономически, и социален. Можем да видим, че в много страни, в това число и в Швейцария, хората и специално младите, но и по-възрастните, са уморени от подлагането им на толкова ограничения на живота им. Така че всички правителства не бива да пренебрегват този фактор.  

От юни 2019 г. българските граждани имат право да работят в Швейцария. На въпрос в кои сектори са най - често заетите българи Мюриел Берсе Коен пояси:

"Всъщност правото за придвижване и свободен достъп до пазара на труда за българи съществува от 2017 г. Както знаете през 2019 г. в сила влезе „предпазна клауза“, която временно го лимитира. След като беше премахната, това доведе до увеличаване с 5% на броя на постоянно работещите в Швейцария българи. Те са заети в различни сектори. Не може да се каже, че преобладават в някой от тях. Има високо квалифицирани и такива с по-ниска квалификация. Както казахте и вие - броят им не е толкова голям. Не разполагам с точна цифра."

посолство на Швейцария в България

"Трябва да ви призная, че знаех много малко за България преди да дойда тук. Всъщност България не е толкова добре позната в Швейцария. Сега мога да кажа, че познавам страната ви по-добре", каза още посланикът на Швейцария.

"Първото нещо, което ме впечатли много, е онова място в центъра на София, където можеш да видиш едновременно - православна църква, джамия, синагога и католически храм. Наблизо са Президентството и Народното събрание. Според мен това е богатство. Страната е на място, на което са съчетани толкова различни влияния, които са се натрупвали по време на богатата й история - българите трябва да бъдат горди с нея.  

Да, знам историческия контекст на израза, че "България е Швейцария на Балканите". България и Швейцария имат много общо. Привързани сме към природата и я обичаме. Особено планините. На въпроса ви - Мисля, че България трябва да стане най-добрата възможна България, а не най-добрата Швейцария, за своите собствени граждани. Убедена съм, че България има много предимства, за да бъде в предните редици на IT сектора, например", каза още посланика на Швейцария в България. 

Трудно е да сравня София с градовете в Швейцария, защото при нас повечето градове са малки. Нямаме такъв голям град като София, дори столицата ни е малък град в сравнение с нея. София е чаровен град, особено централната част. Много ми харесва, че градът е зелен - има много паркове, дървета.

На въпроса, че в Швейцария жените имат право да гласуват от 1971 г., а в България това се е случило 33 години по-рано - през 1938 г., дори частично да е дадено това право, посланик Мюриел Берсе Коен обясни:

"Това е така заради швейцарската система. При нея швейцарските граждани трябва да гласуват, за да бъде решено дали жените да имат право да упражняват своя вот и дали да бъдат избирани. Когато казвам швейцарски граждани преди 1971 г., имам предвид само мъжете. Така че в Швейцария мъжете е трябвало да гласуват, за да може жените да имат избирателни права - да гласуват и да бъдат избирани. Това отнема време. Но на местно ниво, жените вече са имали право да гласуват и да бъдат избирани в някои кантони. Онова решение е за правото да гласуват на национално ниво".

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!