Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейският банков орган е бил обект на кибератака

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският банков орган е бил обект на кибератака, насочена срещу месинджъра на Майкрософт, съобщи регулаторът.

Поради съображения за сигурност е деактивирана системата за електронни писма.

„Има вероятност при атаката да е получен достъп до лични данни чрез писмата на сървърите на електронната поща“, съобщават от европейската институция. Тя започва задълбочено изследване на случилото се.

Миналата седмица Майкрософт предупреди, че хакери атакуват месинджъра с цел кражба на данни на потребители.

Тогава Майкрософт заяви, че държавно-спонсорирана група, работеща извън Китай, използва неизвестни досега недостатъци в сигурността на услугите за електронната поща на Microsoft Exchange Email, за да открадне данни от бизнес и правителствени потребители, за които се смята, че досега вече са достигнали десетки хиляди.

Групата Hafnium е "висококвалифицирана и изтънчена хакерска група", посочи Майкрософт.

Преди това групата Hafnium беше поставила на прицел американски компании, включително изследователи на инфекциозни болести, адвокатски кантори, университети, доставчици за отбраната, мозъчни тръстове и неправителствени организации, добави технологичната компания.

В изявление, публикувано късно в неделя, Европейската банков регулатор (EBA) потвърди атаката срещу системата си за електронна поща, поради което тази система е била поставена офлайн "като предпазна мярка".

"Банковият регулатор бързо започна пълно разследване в тясно сътрудничество с доставчика си на информационни и комуникационни технологии, екип от съдебни експерти и други съответни субекти", заявиха от EBA.

EBA предупреди, че в резултат на нападението е имало достъп до лични данни и банковият регулатор ще предостави съвети за възможни мерки, ако е необходимо.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени