Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историческо представяне на Сузане Шултинг на световното по шорттрек

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сузане Шултинг спечели всичко възможно по време на Световното първенство по шорттрек, което се проведе през изминалия уикенд в град Дордрехт, Нидерландия. 

В надпреварата при жените Шултинг застана точно 12 пъти на старт и точно 12 пъти пресече финалната линия първа. С победи на 500 и 1500 метра в съботния ден, и злато на 1000-метровата дистанция, и в суперфинала на 3000 метра в неделя, Сузане Шултинг, за втори път в своята спортна кариера, си осигури световната титлата в многобоя. 

Така нидерландката освен, че защити титлата си от София през 2019 година, записа историческите за националното бързо пързаляне с кънки на къса писта 5 титли от едно световно първенство. През 2020 нямаше световно първенство поради пандемичната обстановка в света. Стратегията на “летящата холандка” да взема инициативата и да се пързаля в ролята на водач във всяка една серия и финал, в която тя заставаше на старт, й донесе пълен успех на свтовното в Дордрехт. 

Темпото на пързаляне, което налагаше Шултинг във всеки един свой старт, само и единствено оставяше без дъх конкуренцията, като не й оставяше възможност дори и да си помисли за атака. Сузане Шултинг заедно с Лара ван Керкхоф, Ксандра Велзебур и Селма Поутсма спечели и първото място в щафетното бягане. 

 “Толкова съм щастлива. На 1000-метровата дистанция бях само на две десети от световния рекорд. Разбира се, докато се се състезаваш, не мислиш за времена и рекорди, а само за победата. Рекордът ми е цел, но не очаквах, че тук на това състезание ще се доближа толкова много до него.” 

Въпреки фантастичното пързаляне на Сузане на 1000 метра, за нея най-специалният момент от световното първенство по шорттрек ще си остане световната титла на 500 метра, където тя посвети победата на своята съотборничка Лара ван Раувен, която почина в края на миналото лято, след като бе диагностицирана с разстройство на имунната система. 

През сълзи в събота Шултинг сподели пред нас - медиите, че когато е била в болницата, за да се сбогува с Лара ван Раувен, тя си е поставила за цел да вземе световната титла в спринта на 500 метра, като така титлата на Лара да остане притежание на отбора на "лалетата". 

“Работих много, за да постигна тази цел и се гордея много, че успях. В памет на Лара ван Раувен, целият отбор на Нидерландия се пързаля с пришити към екипите сърчица с леопардов принт, което е пряко свързано с прякора на Лара “пантерата”. Същите сърчица се появяваха на екраните на телефоните на нидерландките при всяка нова победа на отбора.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна