Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ предложили на Кабул временно съвместно управление с талибаните

Насилието в Афганистан продължава - при атака с бомба срещу микробус вчера в Кабул бяха убити и ранени няколко души.
Снимка: БТА

Съединените щати настояват афганистанските власти и талибаните да се разберат да управляват временно заедно страната, докато с посредничеството на глобални и регионални сили не бъде постигнат траен мир в Афганистан.

За това съобщава днес вестник „Вашингтон пост“, като твърди, че предложението е предадено и на президента Ашраф Гани, и на талибаните от специалния пратеник Залмай Халилзад.

А в писмо до Гани държавният секретар Антъни Блинкън отбелязва, че Съединените щати още не са се отказали от изтегляне на 1 май и на оставащите в Афганистан 2500 свои военни. Това е предвидено в подписаното миналата година споразумение между администрацията на Доналд Тръмп и талибаните.

Пентагонът обаче твърди, че те не спазват своите ангажименти по него, включително да скъсат отношенията си с „Ал Кайда“ и да спрат военните действия.

В писмото си Блинкън предлага временното съвместно управление да бъде договорено на специална среща, която да се организира в Турция.

„Вашингтон пост“ цитира обаче категоричен отрицателен отговор от властите в Кабул.

„Съединените щати могат да решават само за войниците си, не за афганистанците, правителството трябва да е демократично избрано“, заяви афганистанският вицепрезидент Амрула Салех.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна