Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брюно льо Мер: Френският капацитет за икономически отскок може да изненада еврозоната

Френският министър на икономиката и финансите Брюно льо Мер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Капацитетът на Франция за икономически скок може да бъде изненада за останалата част от еврозоната, заяви във вторник министърът на икономиката и финансите на страната Брюно Льо Мер.

По време на интервю за телевизия France 2 Брюно льо Мер прогнозира, че икономическото възстановяване ще бъде "бързо" и ще настъпи след отпадане на ограниченията, свързани с коронавирусната пандемия.

По-рано този месец той разкри, че правителството възнамерява да подсили възстановяването на френския индустриален сектор, като му бъдат отпуснати още няколко милиарда евро от държавния фискален пакет, целящ справяне с негативните последици от пандемията Covid-19.

Управителят на Френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало пък прогнозира, че втората по големина икономика от еврозоната вероятно ще отбележи слаб позитивен растеж през първото тримесечие на годината след свиване с 1,4% в края на 2020 г.

Той също така отбеляза, че ако този очакван растеж се запази в рамките на годината, БВП на Франция може да се повиши с 4% в рамките на 2021 г. Според него обаче икономическият растеж на страната може да бъде "поне 5%" и че страната е оставила рецесията зад гърба си.

Междувременно директорът на френската национална здравна служба Жером Саломон заяви във вторник, че правителството не планира да въвежда нови мерки за блокиране в района на Париж.

Саломон обаче предупреди, че здравната система във френската столица остава под значителен натиск поради новооткритите щамове на коронавирус.

От началото на годината броят на регистрираните случаи на Covid-19 в страната е в стагнация, като среднодневната стойност е около 21 000. От началото на пандемията Франция е регистрирала 3,9 милиона положителни случаи на коронавирус и близо 89 000 смъртни случая, свързани с Covid-19.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна