Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дигитален дневник ще подпомогне издаването на технически паспорти на сградите

Хората се притесняват, че инвестицията е голяма за семейния бюджет

Снимка: БГНЕС

Задължителните техническите паспорти на сградите ще са скъпо начинание за много пловдивчани, показа проверката на "Хоризонт".

Хората се притесняват също, че процедурата ще се усложни много, ако необходимата документация липсва в общинските архиви. Недоволстват също, че трябва да се провежда за целта и общо събрание на етажната собственост, както и че ще трябва да избират оторизирани фирми, които да извършат обследването.

Техническите паспорти на сградите трябва да бъдат изготвени до края на следващата година.

"Наредбата, която урежда сградните технически паспорти е от 2006 години, така че хората трябваше досега да знаят за какво става дума, но и държавата досега не се погрижи и самите държавни сгради да имат технически паспорти", коментира темата в "Хоризонт до обед" инж. Йордан Николов, изпълнителен  директор на Българската асоциация за изолации в строителството.
Снимка: БГНЕС

"Виждам, че повечето хора се чудят къде е документацията за целта. Затова нашето предложение е да се направи Дигитален сграден дневник. Върху това работи и самия Европейски съюз.

Но според мен за година и няколко месеца няма да успеем да завършим целия процес по паспортизация. Ако в плана за възстановяване и устойчивост има предвидени средства, ако има дигитализация на продукта, или ако държавата първоначално осигури съответния кредитен ресурс, за да бъде изпълнена тази дейност, после парите да се връщат от домакинствата през данъци или друго, но в дългосрочен план, тогава може да се изпълни паспортизацията" , каза още експертът.

Той допълни , че макар хората да негодуват един паспорт на собствеността е от полза за самия собственик - те могат да контролират състоянието на сградните инсталации, асансьори, ремонти, поддържка, застраховки, ако не могат - те да се освободят от него.

"Държавата трябва да подпомогне само тези, които са в крайна нужда. Защото в крайна сметка се грижим за автомобилите си, така че трябва да се погрижим и за апартамените си."

Инж. Йордан Николов, изпълнителен  директор на Българската асоциация за изолации в строителството посочи още, че всяка една етажна собственост, която няма технически паспорт и енергиен сертификат, не може да участва в държавни програми за енергийно ефективно обновяване.

Още по темата в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!