Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лавров: Русия и Саудитска Арабия ще развият сътрудничеството си в рамките на "ОПЕК +"

Външните министри на Русия и Саудитска Арабия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският външен министър Сергей Лавров заяви в сряда, че страната му планира да развие сътрудничеството си със Саудитска Арабия в рамките на петролния алианс ""ОПЕК +", тъй като този съюз досега дава резултати.

Сергей Лавров е на визита в Саудитска Арабия.

Коментирайки цените на петрола по време на съвместна пресконференция със саудитския външен министър Фейсал бин Фархан Ал-Сауд, Лавров отбеляза, че настоящият петролен пазар отразява в "по-голяма или по-малка степен" баланса между производители и потребители. Той добави, че форматът "ОПЕК +" ще гарантира, че в бъдеще няма да има големи колебания в цените на черното злато.

От друга страна, министърът на външните работи на Саудитска Арабия - Фейсал бин Фархан Ал-Сауд се съгласи, че двете страни биха искали да поддържат "справедливи цени" на петрола, като заключи, че досега те са имали добра координация по този въпрос.

Лавров също така посочи, че неотдавнашното въздушно нападение срещу саудитски петролни съоръжения е неприемливо.

Междувременно петролните фючърси парираха първоначалното сутрешно поевтиняване, като в ранния следобед дори бележат известно поскъпване в очакване на данните за седмичните складови наличности на суров петрол в САЩ.

Графика на Брент/долар

По-рано през деня те поевтиняха за трета поредна сесия на търговия, отстъпвайки от върховете, достигнати в началото на седмицата, след като късно снощи Американският петролен институт отчете изненадващ ръст с цели 12,8 млн. барела на складовите запаси на суров петрол в САЩ за седмицата до 5-и март.

Официалните данни на Енергийната информационна администрация на САЩ (EIA) за последната седмица ще бъдат оповестени по-късно в сряда.

В очакване на данните на EIA фючърсите на петрола Брент се повишават слабо с 0,36% към $67,80 за барел, но парирайки сутрешен спад до ниво от $66,50.

Фючърсите на американския лек суров петрол WTI пък нарастват в ранния следобед с 0,5% към $64,30 за барел, като и те ограничиха сутрешните загуби до нива около $63,10 за барел.

В началото на търговията в понеделник петролът Брент поскъпна до $71,38 за барел - най-високо ниво от 8-и януари 2020 г., а лекият суров петрол на САЩ - до $67,98 за барел - най-високо ниво от октомври 2018 г.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени