Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-голям ръст в смъртността от Covid-19 от септември

Ситуацията се усложнява, като най-тежка е в Плевен, Кюстендил и Враца

| обновено на 11.03.21 в 12:39
Ген. Венцислав Мутафчийски и проф. Костадин Ангелов на брифинга в София.
Снимка: БТА

Здравните власти отчитат ръст на смъртността от Covid-19 в страната. В момента тя е на нивата от месец септември, посочи председателят на Националния оперативен щаб (НОЩ) ген. Венцислав Мутафчийски. 38% е ръстът на заболеваемостта на седмична база. Мерките засега ще продължат да се взимат на регионално ниво, обясниха от щаба.

С 12% са нараснали настанените в лечебните заведения на седмична база.

За последните 14 дни в страната са регистрирани 380 новозаразени на 100 000 души население. Това ни поставя на 16 място в Европейския съюз и Европейското икономическо пространство.

Ситуацията се усложнява, посочиха здравните власти, като най-тежка е в Плевен, Кюстендил и Враца, а най-ниска е заболеваемостта в Търговище, Видин и Кърджали. 

Най-висока е заболеваемостта в областите Плевен, Кюстендил, Враца, Бургас, София, Шумен и Перник.

По отношение на смъртността ген. Мутафчийски посочи: 

„От септември месец не сме имали такова покачване в смъртността. Нарастването на седмична база е с около 53 процента, което е силно обезпокоително“.

По отношение на стартиралата днес ваксинация на записалите се в електронния регистър и липсата на избор на конкретни ваксини, здравният министър проф. Костадин Ангелов обясни: 

„И аз искам да имаме всички ваксини, по 500 хиляди дози от всяка една от тях по начина, по който сме ги заявили, но не идват, просто не идват“.

Има болници с изчерпани и полуизчерпани капацитети, каза ген. Мутафчийски. Заетостта на леглата за интензивно болни пациенти в лечебните заведения в страната в момента е 65%.

Няколко деца са настанени в инфекциозните отделения в Бургас, сред тях има и бебета.

Ген. Мутафчийски повтори, че британският вариант на вируса, който в момента се разпространява основно у нас, е много по-заразен.

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов посочи, че днес се очаква решението на Европейската агенция по лекарствата за ваксината на „Янсен“ и „Джонсън и Джонсън“. Ако тя бъде одобрена, ще бъде четвъртата ваксина, която европейските граждани могат да използват след препаратите на „Пфайзер“ и „Бионтех“, „Модерна“ и „АстраЗенека“. Вероятно доставки от нея ще има през април.

Продължава и разглеждането на документацията на руската ваксина „Спутник V“, а утре в страната ни ще пристигнат още 31 200 дози от ваксината на „АстраЗенека“. 
Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна