Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юбилейна година за Националната музикална академия

Снимка: Ани Петрова

Със серия от събития Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ ще отбележи своя патронен празник и 100-годишния си юбилей. 13 март е рождената дата на композитора Панчо Владигеров. През тази година учебното заведение навършва 100 години от създаването си през 1921 година с царски указ.

Проф. Сава Димитров (на преден план)  Снимка: БТА

„Смятам, че сме една от академиите в Европа, която работи на пълни обороти, за която преминаването от присъствена в смесена или изцяло онлайн среда вече е процес, който не представлява новост за нас – в рамките на 24 часа можем „да превключим“ във всяка една от тези три форми на обучение“, коментира ректорът на висшето училище проф. д-р Сава Димитров, който пое ръководството на академията от настоящата учебна година.

Изложбата „100 години Национална музикална академия“ включва над 30 платна, които онагледяват историята на академията и разказват за нейни именити преподаватели.  

Богата празнична палитра от музикални събития с участието на различни академични състави ще радва почитателите на музиката в следващите седмици и месеци. Едно от тях ще бъде операта „Любовен еликсир“ на сцената на Театър „София“, съвместно със Старозагорската опера.

Какви други прояви предстоят през идните месеци – чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени