Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Еко тур“ – картини, сгъстени като материя и тоналност

Мария Райчева
Снимка: Съюз на българските художници СБХ / ФС

„Еко тур“ е назовала новата си самостоятелна изложба художничката Мария Райчева, с която ни приканва – както тя казва – да направим една разходка в… ХХI век. Експозицията, която можете да видите в галерията на Съюза на художниците на Шипка 6, на втория етаж, включва предимно голямо-форматни, силно експресивни картини, посветени на най-големия бич на човечеството днес – обруганата природа, застрашения животински свят, варварското обезлесяване, безмилостното замърсяване… Картини като „Сутрешно сфумато“, „Обиталища“, „Детство“, „Пролетен еко вятър“, „Хабитат“, „Екореволюция“, „Изпепеляваща красота“ са един своеобразен калейдоскоп от природно-урбанистични и екзистенциални мотиви и сюжети. Като тази двойственост между названия и същност на платната ни кара да се замислим и бъдем съпричастни към това, което ни заобикаля.


Мария Райчева обича да пътува и често нейните изложби са свързани с екзотични места и гледки като „Импресия: Италия“, „Цветовете на Куба“, „Малайзия – импресии“, „Лицата на Хавана“. Сега нейните картини не са за консумация. Не са за украса, не са направени между другото. Тук Мария Райчева е силен социален артист, създал истинска експресивна силна живопис.

Чуйте в звуковия файл как художничката представя нещата си в „Еко тур“.


Професор Десислава Минчева в словото, с което специално представя тази интересна изложба, написа: „Мария е намерила оня деликатен баланс между апокалиптичното, гротескното и визуалното привличащо, без да  наруши мярката. В картините на Мария няма голословни апели и скучни нравоучения, а послания, защото тя просто е силен и чувствителен художник.“


Изложбата се осъществява с подкрепата на програма „Творчески инициативи“ на Национален фонд „Култура“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна