Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тромпетистът Георги Грозев - в лексикона на "Алегро виваче"

Номинираните за наградата "Млад музикант на годината 2020" отговарят на 10 въпроса

Георги Грозев
Снимка: Александър Богдан Томпсън

Гласуването в анкетата "Млад музикант на годината 2020" на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" приключи. Предстои преброяване на гласовете и подготовка на церемонията по награждаването.

Междувременно 11-те номинирани от екипа на предаването за приза, определян изцяло от слушателите, ще се представят сами пред аудиторията, като отговорят на 10-те въпроса в своеобразния радиолексикон на "Алегро виваче".

Втори в поредицата по азбучен ред е тромпетистът Георги Грозев. Отговорите му можете да чуете в звуковия файл.

Той е на 18 години, но вече е свирил в някои от най-прочутите зали по света - Карнеги Хол в Ню Йорк, „Бозар“ в Брюксел, “Херкулес” в Мюнхен, Тонхале в Цюрих. Носител е на приза „Олга Камбурова“, присъден му от екипа на предаването „Алегро виваче“ на програма „Хоризонт“ като част от наградите „Музикант на годината“ 2018.

Явор Димитров връчва грамотата на Георги Грозев

Георги Грозев в роден през 2002 г. в Пловдив. Започва да се занимава с тромпет в Младежкия духов оркестър при Общинския детски комплекс, а в момента е ученик в Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ в Пловдив, в класа по тромпет на Пенчо Пенчев.

Едновременно с това от октомври 2020 г. е част от Оркестъра на Пловдивската опера. Свирил е като солист на Симфоничния оркестър при НУМТИ "Добрин Петков“ - Пловдив и на Оркестъра на Държавна опера - Стара Загора.

Носител е на десетки награди от национални и международни конкурси, сред които: Абсолютната Първа награда от Международния конкурс "Golden Classical Music Awards" - Ню Йорк, Първа награда /двукратно/ от Международния конкурс за тромпетисти - Стара Загора, Абсолютната Първа награда от Международния конкурс "Grand Prize Virtuoso" – Брюксел. Два пъти е победител в категория „Изкуство“ на годишните награди за талантливи деца на фондация „Енчо Керязов“, отличен е и в инициативата „Успелите деца на България“, организирана от фондация „Димитър Бербатов“.

Освен че блести ярко като изпълнител, Георги е ангажиран с каузи и обществена дейност: Председател е на Ученическия съвет към НУМТИ „Добрин Петков“ – Пловдив през 2018 г., а през 2020/2021 г. е Президент на Интеракт клуб Пловдив – Филипопол, спонсориран от Ротъри клуб. Георги е доброволец към фондация "Пловдив 2019“ и посланик на младежката организация „България на младите“.

Чуйте в звуковия файл как Божидар Божкилов отговори на 10-те въпроса на "Алегро виваче".

***

Очаквайте и останалите номинирани за "Млад музикант на годината 2020" в лексикона на "Алегро виваче" - в 11 поредни вторника след 21:10 часа.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна