Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Кантарджиев: До края на новата седмица могат да се възобновят масовите ваксинации

Снимка: БГНЕС

До края на новата седмица могат да се възобновят масовите ваксинации, тъй като се очакват още 56 000 ваксини на „Пфайзер/Байонтех“ и на „Модерна“. Това каза пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб за борба срещу коронавируса. 

Той подчерта, че и трите ваксини, които се използват у нас за имунизация срещу коронавируса, нямат повече нежелани ефекти от тези, които години наред се поставят на децата в нашата страна

„Не сме ощетени значително при разпределянето на ваксините в Европейския съюз... Водят се преговори на високо политическо ниво за копиране на невъзможността на обещаното от фирми, на което им е платено. Нашето правителство е в правото си да разговаря с други производители на ваксини, регистрирани в ЕС, за да търси начин за компенсиране на това, което някой не си е изпълнил като търговски задължения“. 

В предаването „Неделя 150“ проф. Кантарджиев уточни, че се чака писмено становище на европейския регулаторен орган за качеството на ваксината на „АстраЗенека“, за да се възобнови масовата имунизация у нас

Качеството и нежеланите ефекти на тази ваксина бяха малко преекспонирани... Жената в Пловдивско не е била ваксинирана с партидата, която европейски държави спряха. Тази жена се оказа с доста съпътстващи заболявания и в недобро общо състояние. Чакаме данните на патоанатомите от аутопсията. Вероятността смъртта да е причинена от ваксината е малка“. 

Проф. Тодор Кантарджиев посочи, че за тази една година „имаме вече изграден потенциал, възможност да откриваме нови мутации, които определят мозаичността на болестта“: 

„Доста хора разбраха, че едни не тежки мерки могат да се спазват и да се ограничи разпространението на болестта... Много работа се свърши за тази една година. Хората трябваше да разберат, че при мерки и дисциплина случаите щеше да са по-малко“. 

В различни области на страната нивото на разпространение на британската генетична линия е различно. Най-осезаемо е в Кюстендил, Плевен и Благоевград. Проф. Кантарджиев припомни за по-силната заразност на този вариант на коронавируса. 

Интервюто с проф. Тодор Кантарджиев можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!